Allerzielen: beluister deze troostrijke muziek

Op 2 november is het Allerzielen, de dag uit de katholieke traditie waarop jaarlijks wereldwijd de doden worden herdacht. Zo bezoeken nabestaanden het graf van hun naasten of wonen ze een mis bij in de kerk. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om te herdenken, bijvoorbeeld met deze troostrijke muziek.

Regelmatig krijgen wij het verzoek om suggesties te doen voor muziek bij een uitvaart. Mensen weten bij het verlies van een dierbare vaak niet waar ze het zoeken moeten. Dat geldt soms letterlijk voor de muziek, terwijl juist de keuze van goede muziek zoveel troost kan bieden tijdens het afscheid. Op 2 november, Allerzielen, de dag bij uitstek dat wij denken aan onze geliefden die er niet meer zijn, presenteren wij vier playlists met troostmuziek. Want meer dan woorden is muziek in staat om te troosten. Muziek gaat dieper. Muziek kan helpen je te verzoenen met de dood.

Verschillende soorten muziek

Iedereen is anders, en ook het verdriet om het verlies van een dierbare verschilt. De herinnering aan een moeder van 90 die tevreden stierf, is anders dan de gedachte aan iemand die overleed toe ie nog vol in het even stond. Bij elk mens, bij elk afscheid, bij elke herinnering hoort andere muziek. De vier playlists zijn samengesteld door onze muzieksamenstellers in samenspraak met Wilfred Kemp, presentator van Tussen hemel en aarde. Ze zijn bedoeld om de juiste klassieke muziek te vinden bij een afscheid of bij het herdenken van een geliefde.

TROOSTMUZIEK PLAYLISTS

Traditioneel religieus
Nieuwe en oude Kerkmuziek. Requiems.  Vocaal. Hemels. Troostend.

Hedendaags spiritueel
Sfeervol. Meditatief. Verstillend.

Klassiek, maar niet te zwaar
Bij een welkome dood. Instrumentaal. Muziek met uitzicht. Mild. Licht.

Klassiek meeslepend
Muziek waarbij de tranen vrij spel krijgen, Intens verdrietig, tragisch en hoog melancholisch..