Nergens anders ter wereld worden de twee grote Passies van Johann Sebastian Bach, de Johannes- en Matthäus-Passion, zo vaak uitgevoerd als hier in Nederland. Jaarlijks zijn er zo'n 200 uitvoeringen met duizenden deelnemers en tienduizenden bezoekers.

De Matthäus-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging

Het geheim van de Passies van Bach

De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus zoals dat is beschreven in het Evangelie van Matthäus. In de Matthäus-Passion is Jezus vooral een mens dat verschrikking na verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren, en zijn vader die hem helemaal alleen laat sterven. Een intens verhaal dat nog steeds aanspreekt, omdat zowel gelovigen als niet-gelovigen zich erin herkennen en geraakt worden door de enorme zeggingskracht van Bachs muziek.

Ontstaan van de Matthäus-Passion

Over het moment waarop de Matthäus voor het eerst geklonken heeft zijn de geleerden het niet helemaal eens. Hoogstwaarschijnlijk componeerde Bach het werk in 1728 en werd het voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag 15 april 1729 in de Thomaskirche in Leipzig. In de jaren erna paste Bach het werk nog een aantal keren aan.

Matthäus Passion

Fragment uit Bachs eigen 'Netschrift' van de Matthäus Passion

Traditie

Na zijn dood raakte het werk in vergetelheid. Het zou ruim honderd jaar duren voordat Felix Mendelssohn de Matthäus herontdekte en in Berlijn liet uitvoeren voor een uitzinnig publiek. Sindsdien is de Matthäus niet meer weg te denken uit het muziekleven, ook en vooral in Nederland. Al in 1891 klonk de eerste Matthäus-Passion in het Concertgebouw, en sinds 1899 ging Willem Mengelberg het werk als vanzelfsprekend jaarlijks uitvoeren. Vaandeldrager van deze rijke traditie is De Nederlandse Bachvereniging, die sinds 1922 uitvoeringen verzorgt in onder andere de Grote Kerk in Naarden.

Terug naar Inspiratie

KOM IN CONTACT MET ANDERE MUSICI

Wil jij in contact komen met andere musici en wil je op de hoogte blijven van alle handige speeltips? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je speeltips delen of je vragen stellen aan andere musici zodat jullie elkaar verder kunnen helpen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan