Meer NPO

Tips, tricks en inspiratie Speel mee met klassiek

STER Advertentie

De Franse chansonnier Charles Aznavour is in de nacht van zondag op maandag overleden. Hij was 94 jaar. Dat heeft zijn zaakwaarnemer gemeld aan het Franse persbureau AFP.

Beroemde chansonnier
De in 1924 geboren Aznavour wordt alom beschouwd als een van de grootste chansonniers. Deze indrukwekkende getallen zeggen al genoeg: hij heeft meer dan 1200 liedjes in maar liefst 8 talen op zijn naam staan en 100 miljoen platen verkocht in wel 80 landen. La Bohème en For me... formidable zijn slechts een paar van zijn vele bekende liedjes.

Toeval en succes
Dat Aznavour zou uitgroeien tot deze beroemde chansonnier is op het eerste gezicht wonderlijk. Vanaf zijn geboorte heeft hij een stemband gemist. Ook is het toeval dat hij in Frankrijk is opgegroeid: zijn ouders waren afkomstig uit Armenië en wachtten in Parijs op een visum voor Amerika - dat zou nooit komen. Maar dit bracht Shahnour Vaghinag Aznavourian, zoals Charles Aznavour eigenlijk heette, uiteindelijk succes. Niemand minder dan Édith Piaf ontdekte hem en zo begon zijn carrière als een van de meest iconische zangers van Frankrijk. Hij kan met recht de belichaming van de Franse chanson genoemd worden. Maar zijn kracht reikt nog veel verder dan dat genre: ook in pop- en klassieke muziek leven zijn prachtige chansons voort.

Charles Aznavour in Concert, De Doelen Rotterdam (1974)

 

 

 

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement