STER Advertentie

"Summertime, and the livin’ is easy…". Deze woorden vormen de eerste zin van het bekende werk Summertime. Het werk werd geschreven door componist George Gershwin en DuBose Heyward, als aria voor de opera Porgy and Bess waarin karakter Clara het als slaapliedje zingt voor haar baby.

Opera
De opera begon in eerste instantie als boek, geschreven door DuBose Heyward, dat al snel een van de best verkopende boeken in de jaren 20 werd. Al snel vertaalde Heyward het verhaal naar een Broadway productie. George Gershwin las het boek, zag de productie en vertaalde samen met zijn broer Ira en Heyward zelf de productie naar een musical. Summertime is het beroemdste nummer uit deze productie en groeide eind jaren dertig uit tot een klassieker onder liefhebbers van klassieke muziek, jazz, blues en popmuziek.   

George Gershwin, DuBose Heyward en Ira Gershwin in Boston (1935)

Opnames
Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met Summertime in 1935, het jaar dat Porgy and Bess in premiere ging. In datzelfde jaar werd ook de eerste plaatversie opgenomen door Helen Jepson met koor en orkest onder leiding van Alexander Smallens. De alleroudste opname van het werk is een repetitieopname uit juli 1935, met sopraan Abbie Mitchell die op piano wordt begeleid door niemand minder dan George Gershwin zelf. Het succes van Porgy and Bess zelf kwam een stuk langzamer op gang; pas in de jaren vijftig werd de productie echt als klassieker beschouwd. Summertime was inmiddels, door de coverversies van onder meer Billie Holiday, Caspar Reardon, Maxine Sullivan, Sidney Bechet en Jerry Kruger uitgegroeid tot een jazzstandard.


Een uitvoering van Porgy and Bess

Luister
Het werk is in de loop der tijd uitgebracht in enorm veel variaties binnen verschillende genres. Naast het origineel uit de opera, is deze uitvoering van zanger Jose James en pianist Stefano Bollani ook zeker de moeite waard om naar te luisteren.