STER Advertentie

Daar sta je dan... Hoe kun je jezelf het beste voorbereiden op een concert? Deze wereldberoemde zangers hielden er wel héél wonderlijke rituelen op na...

Podiumvrees

De grote Italiaanse tenor Luciano Pavarotti was zeer bijgelovig. Hij weigerde op te treden als hij niet eerst het concertpodium had afgespeurd op zoek naar... een kromme roestige spijker. Had hij er één gevonden, dan bewaarde hij die als een talisman in zijn broekzak. Theaterdirecteuren wilden geen risico lopen en zorgden ervoor dat er vóór Pavarotti's optreden altijd een spijker op het toneel rondslingerde.

Stilte

Als operazangeres Angela Georghiu zich voorbereidt op een productie of een opname, klinken er geen aria's of toonladders. Er heerst stilte. Eén of meerdere dagen van tevoren stopt ze met spreken. Zo kan ze beter luisteren naar haar innerlijke stem, en geeft ze haar stem de kans om echt uit te rusten. Zwijgen is goud, zullen we maar zeggen.

Zilte zeelucht

Vakantie is voor sopraan Cecilia Bartoli de beste voorbereiding op een enerverend concertseizoen. 'Ontspannen op het strand, de zee, dat is fantastisch voor de stem en de longen. Die zoute zeelucht is een medicijn om te herstellen, net als de stilte. Je moet even stoppen met zingen, voor je stem, voor je lichaam. Die adrenaline die je nodig hebt voor een concert kan niet blijven stromen.’

Voetbal

De Spaanse tenor José Carreras heeft zijn liefde voor voetbal nooit onder stoelen of banken gestoken. Maar als fan van FC Barcelona kon hij zich nooit helemaal laten gaan op de tribune. Even flink hard juichen? Dat zou zijn stembanden belasten. Ook met eten was hij voorzichtig: te scherpe gerechten waren een no go. 'Er zijn veel dingen die je stem kunnen irriteren. En het is nu eenmaal míjn instrument, dat ik anders dan een violist zijn viool nooit heb kunnen verzekeren.'

La Callas

Soms gaat het ook mis... Toen sopraan Maria Callas zich tijdens de jaarwisseling van 1957/1958 te buiten ging aan champagne, had ze misschien te weinig rekening gehouden met het galaconcert dat ze een dag later moest geven. In aanwezigheid van de Italiaanse president worstelde ze zich door de eerste acte van Norma, maar haar stem begaf het. Was het de kater of een verkoudheid? Ze besloot na de pauze niet meer terug te keren op het podium. Een schandaal dat de wereldpers haalde.

MIS NIETS

Elke week de leukste klassieke muziektips in je mailbox? Van de mooiste concerten tot de beste speeltips. Mis niets en meld je nu aan!

 

E-mailadres:   

KOM IN CONTACT MET ANDERE MUSICI

Wil jij in contact komen met andere musici en wil je op de hoogte blijven van alle handige speeltips? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je speeltips delen of je vragen stellen aan andere musici zodat jullie elkaar verder kunnen helpen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan