Deze week doet Reinbert de Leeuw een bijzondere publieksoproep. Verder ontvangt Paul Witteman percussionist Dominique Vleeshouwers, cellist Nesrine Belmokh en haar band NES, klarinettist Hein Wiedijk en Camerata RCO, trombonist Niels Jacobs, pianist Xenia Evers, en dansgroep The Ruggeds.

Componist, pianist en dirigent Reinbert de Leeuw zit met een probleem. De Nederlandse grootmeester van de moderne muziek heeft voor zijn 80ste verjaardag van een anonieme bewonderaar een pianostuk gekregen. De compositie heeft een Duitse titel: Nachstück für Reinbert. Hij vind het een intrigerend werk dat heerlijk is om te spelen. Maar Reinbert weet dus niet wie het heeft gecomponeerd. En van wie hij het heeft gekregen. Is het wel dezelfde persoon?! Het laat hem maar niet los. Zondag komt de Leeuw het stuk ten gehore brengen in de studio met de oproep aan alle kijkers om de afzender van deze compositie te identificeren. Weet u wie de componist of afzender is? Stuur dan uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Percussionist Dominique Vleeshouwers is een muzikale duizendpoot met een overvloed aan creatieve ideeën. In Podium Witteman speelt hij samen met collega-slagwerker Rachel Zhang Nagoya Marimbas van de Amerikaanse componist Steve Reich. Dat is ritmische muziek waarop goed gedanst kan worden. Dat laat het begeleidende optreden van breakdance-groep The Ruggeds zien.

Klarinettist Hein Wiedijk en Camerata RCO komen het eerste deel uit het prachtige klarinetkwintet van Johannes Brahms spelen in Het Meesterwerk. 

De Frans/Algerijnse cellist en zangeres Nesrine Belmokh is te gast in de Cello Biënnale Amsterdam. Zij is de front-lady van de band NES, die verder bestaat uit cellist Matthieu Saglio en percussionist David Gadea. NES maakt een mix van jazz en klassiek, maar ook traditionele Arabische muziek.

In de serie Pauls Jonge Helden horen we de 19-jarige trombonist Niels Jacobs. Hij won dit jaar het Prinses Christina Concours. In Podium Witteman speelt Niels de Vocalise van Sergej Rachmaninov met pianist Xenia Evers én muziek van Johann Sebastian Bach.

Podium Witteman - zondag 14 oktober 2018 om 18:05 uur op NPO 2

Podium Witteman wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag om 23:45 uur en op zaterdagmiddag om 14:20 uur.