Podium
NTR

Sweelinck als inspiratiebron voor nieuwe muziek

foto: Jan Harmensz. Muller
  1. Klassiekchevron right
  2. Sweelinck als inspiratiebron voor nieuwe muziek

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat een van de grootste Nederlandse componisten overleed, Jan Pieterszoon Sweelinck. In opdracht van NPO Radio 4 en NTR schreven zes componisten van nu nieuwe werken met Sweelinck als inspiratiebron. De stukken gingen in première bij Dieuwertje Blok in Podium.

Zes nieuwe composities

Zes componisten reflecteerden op een geheel eigen manier op de nalatenschap van Sweelinck. Sarah Neutkens beet het spits af met een compositiegeïnspireerd op het vocale werk van de Orpheus van Amsterdam. Vier zangers van het Nederlands Kamerkoor tekenden voor de eerste uitvoering.

Vier zangers van het Nederlands Kamerkoor zingen 'In te Domine speravi' van Sarah Neutkens.

Componist en pianist Rembrandt Frerichs was als tweede aan de beurt. Hij schreef zijn Sweelinck Variations voor drie strijkers en zichzelf. Hij gebruikte als bouwstenen twee composities van Sweelinck.

Componist Bianca Bongers zocht inspiratie in de muziek van Sweelinck, maar ook in de fysieke wereld. Ze raakte geïnspireerd door Sweelincks Echofantasieën en in Amsterdam liep ze de route van Sweelincks huis naar de Oude Kerk. Haar ervaringen verwerkte ze in een stuk voor stervioliste Tosca Opdam en pianist Alexander Ullman.

Christiaan Richter componeerde voor een uniek ensemble van accordeon, basklarinet, vibrafoon en gitaar. Hij liet zich inspireren door de klavierwerken van Sweelinck.

Wilbert Bulsink koos voor leden van Ensemble Lumaka en bekeek welke composities er in de vierhonderd jaar ná Sweelinck in Amsterdam en omstreken zijn geschreven. Het resultaat was een audio-timelapse waarin vier eeuwen muziekgeschiedenis werden samengebald in vijf minuten.

Tijdlijnmuziek van Wilbert Bulsink, gespeeld door Jana Machalett, Miriam Overlach en Martina Forni.

En tenslotte Aspasia Nasopoulou. Zij schreef muziek voor een blokfluitkwartet, leden van Royal Wind Music. In bijna al haar werk speelt tekst een belangrijke rol en ook nu vond ze een toepasselijke tekst over Sweelinck.

Dans voor Orpheus van Amsterdam van Aspasia Nasopoulou, gespeeld door leden van The Royal Wind Music.

Sweelinck (1562-1621)

Jan Pieterszoon werd in 1562 geboren in Deventer. Zijn vader kreeg in dat jaar een mooie post toegewezen, als organist van de Oude Kerk. Jan studeerde bij zijn vader en volgde hem op in dezelfde functie. Als componist was hij internationaal georiënteerd en bracht hij vele goede zaken van de muzikale Renaissance bij elkaar. Zijn muziek is een groot avontuur en hij wordt beschouwd als de laatste grote Nederlandse polyfonist: Jan Pieterszoon Sweelinck liet een groot aantal fraaie klavierwerken en een 'meesterlijck' vocaal oeuvre na. Zijn invloed reikte tot ver buiten Nederland.

Dit programma is onderdeel van NPO Cultuur waarmee de Nederlandse Publieke Omroep een alternatief podium biedt aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. De NPO heeft zenders en andere platforms opengesteld voor extra cultuuraanbod. De programma’s van NPO Cultuur zijn in de eerste helft van 2021 te zien via lineaire tv-zenders en radiozenders van de NPO, maar ook 24 uur per dag via het voor iedereen beschikbare themakanaal NPO 2 extra en on demand via de platforms NPO Luister en NPO Start. Meer informatie is te vinden op www.NPOCultuur.nl, waar geïnteresseerden zich aan kunnen melden voor de nieuwsbrief over het complete en actuele NPO Cultuur-aanbod.

Ster advertentie
Ster advertentie