STER Advertentie

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat een van de grootste Nederlandse componisten overleed, Jan Pieterszoon Sweelinck. In opdracht van NPO Radio 4 en NTR schrijven zes componisten van nu nieuwe werken met Sweelinck als inspiratiebron. Vanaf 16 april is iedere vrijdag rond 17.15 uur een wereldpremière van een van de stukken te horen, bij Dieuwertje Blok, in Podium.

De zes componisten reflecteren op een geheel eigen manier op de nalatenschap van Sweelinck. Sarah Neutkens bijt het spits af met een compositie die geïnspireerd werd door het vocale werk van de Orpheus van Amsterdam. Vier zangers van het Nederlands Kamerkoor tekenen voor de eerste uitvoering.

Componist en pianist Rembrandt Frerichs is als tweede aan de beurt. Hij schrijft Sweelinck Variations voor drie strijkers en zichzelf. Hij gebruikt daarvoor als bouwstenen twee composities van Sweelinck.

Componist Bianca Bongers zocht inspiratie in de muziek van Sweelinck, maar ook in de fysieke wereld. Ze raakte geïnspireerd door Sweelincks Echofantasieën en in Amsterdam liep ze de route van Sweelincks huis naar de Oude Kerk. Haar ervaringen verwerkt ze in een stuk voor stervioliste Tosca Opdam en pianist Alexander Ullman.

Componist Bianca Bongers
Componiste Bianca Bongers

Andere deelnemers zijn Christiaan Richter die componeert voor een uniek ensemble van accordeon, basklarinet, vibrafoon en gitaar, Wilbert Bulsink die koos voor leden van Ensemble Lumaka. En tenslotte Aspasia Nasopoulou die schrijft voor een blokfluitkwartet, leden van Royal Wind Music. De componisten lichten in de studio de werken toe.

Sweelinck (1562-1621)

Jan Pieterszoon werd in 1562 geboren in Deventer. Zijn vader kreeg in dat jaar een mooie post toegewezen, als organist van de Oude Kerk. Jan studeerde bij zijn vader en volgde hem op in dezelfde functie. Als componist was hij internationaal georiënteerd en bracht hij vele goede zaken van de muzikale Renaissance bij elkaar. Zijn muziek is een groot avontuur en hij wordt beschouwd als de laatste grote Nederlandse polyfonist: Jan Pieterszoon Sweelinck liet een groot aantal fraaie klavierwerken en een 'meesterlijck' vocaal oeuvre na. Zijn invloed reikte tot ver buiten Nederland.

Jan Pieterszoon Sweelinck
Jan Pieterszoon Sweelinck

De composities

16 april: Sarah Neutkens met zangers van het Nederlands Kamerkoor

Vier zangers van het Nederlands Kamerkoor zingen 'In te Domine speravi' van Sarah Neutkens.

23 april: Rembrandt Frerichs met zichzelf op piano en drie strijkers

Rembrandt Frerichs speelt zijn Sweelinck Variations met violiste Eva Stegeman, altvioliste Judith Wijzenbeek en cellist Charles Watt.

7 mei: Bianca Bongers en violiste Tosca Opdam en pianist Alexander Ullman

Echo van Bianca Bongers door Tosca Opdam en Alexander Ullman.

14 mei: Christian Richter en een uniek ensemble van accordeon, basklarinet, gitaar en vibrafoon

21 mei: Wilbert Bulsink en leden van Lumaka

28 mei: Aspasia Nasopoulou en leden van The Royal Wind Music

Dit programma is onderdeel van NPO Cultuur waarmee de Nederlandse Publieke Omroep een alternatief podium biedt aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. De NPO heeft zenders en andere platforms opengesteld voor extra cultuuraanbod. De programma’s van NPO Cultuur zijn in de eerste helft van 2021 te zien via lineaire tv-zenders en radiozenders van de NPO, maar ook 24 uur per dag via het voor iedereen beschikbare themakanaal NPO 2 extra en on demand via de platforms NPO Luister en NPO Start. Meer informatie is te vinden op www.NPOCultuur.nl, waar geïnteresseerden zich aan kunnen melden voor de nieuwsbrief over het complete en actuele NPO Cultuur-aanbod.