Podium
NTR

Jaaroverzicht muzieknieuws - deel 4

  1. Klassiekchevron right
  2. Jaaroverzicht muzieknieuws - deel 4

In het laatste deel van het muzieknieuws-jaaroverzicht: muziek en duurzaamheid, de toenemende belangstelling voor klassieke muziek, politiek engagement van musici dat kan leiden tot doodsbedreigingen, en het overlijden van drie prominente musici.

Duurzaamheid

2019 was het jaar waarin het klimaat een belangrijk onderwerp werd in de klassieke muziek. Al die internationale tournees en energie-slurpende concertzalen… kan dat nog wel? Het Bach-festival Leipzig kondigde aan een bos te gaan planten en op 5 september ging in ons land de Theaterdakenrevolutie van start. Er moeten zonnepanelen op de daken van zalen, vinden de initiatiefnemers.

Engagement

Veel musici toonden zich maatschappelijk betrokken. De Academy of St. Martin in the Fields maakte op 12 april urenlang muziek met mensen die dakloos zijn of zijn geweest. Topvioliste Anne-Sophie Mutter zamelde met twee concerten geld in voor kinderen in Jemen, het land waar sinds 2015 een burgeroorlog woedt en dat is uitgegroeid tot het grootste humanitaire crisisgebied ter wereld. Cellist Yo-Yo Ma gaf in oktober een concert in de gede-militariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. De Chinees-Amerikaanse cellist voerde samen met een ensemble traditionele Koreaanse muziek uit. Yo-Yo Ma deed ook een oproep tot vrede. Hij benadrukte het belang van samenwerking en zei dat muren geen bruggen kunnen slaan tussen mensen, cultuur wel.

Yo-Yo Ma in Korea:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doodsbedreiging voor pianist Igor Levit

Een man die zich afgelopen jaar een aantal maken nadrukkelijk uitsprak tegen rechtsextremisme, antisemitisme, islamofobie en antifeminisme, is pianist Igor Levit. Hij droeg een prestigieuze onderscheiding op aan de slachtoffers van de terreuraanslag in oktober in de Duitse stad Halle. Daarbij werden twee mensen gedood. Onlangs maakte hij bekend dat hij in november met de dood werd bedreigd in een antisemitisch getoonzette dreigbrief. Er zou een moordaanslag op hem worden uitgevoerd in een Zuidduitse stad. Levit schakelde de politie in en onder strenge veiligheidsmaatregelen vond het concert doorgang.

Jessye Norman

Operazangeres Jessye Norman overleed op maandag 30 september op 74-jarige leeftijd. Zij verwierf wereldfaam met haar vertolkingen van het klassieke liedrepertoire en operarollen. Haar stem was omvangrijk en uniek: lyrisch en dramatisch met een enorm bereik. Ze kon stralend hoog zingen, maar ook heel laag. De New York Times schreef ooit: “een groot landhuis van geluid”.

Theo Verbey

Op 13 oktober overleed componist Theo Verbey op 60-jarige leeftijd. Een paar dagen voor zijn dood ging zijn grote orkestwerk After the Great War in première bij het Residentieorkest. Al tijdens zijn studie kreeg hij erkenning voor zijn orkestratie van de Pianosonate van Alban Berg, die meteen werd uitgevoerd door het Concertgebouworkest en later wereldwijd op de lessenaars van orkesten kwam te staan. Verbey maakte naam uiterst welluidende, virtuoze muziek, die werd uitgevoerd door alle Nederlandse en vele buitenlandse orkesten en ensembles.

Mariss Jansons

Nog vers in het geheugen ligt de dood van dirigent Mariss Jansons, een maand geleden. Hij had al langere tijd problemen met zijn gezondheid en moest steeds vaker concerten afzeggen. Jansons wordt beschouwd als één van de belangrijke dirigenten van zijn generatie. In 1988 was hij voor het eerst te gast bij het Concertgebouworkest en van 2004-2015 was hij er chef-dirigent. Dat was een succesvolle periode voor het orkest. Het werd in 2008 door een internationaal panel van journalisten uitgeroepen tot het beste orkest van de wereld.

Ster advertentie
Ster advertentie