STER Advertentie

Het Amerikaanse operahuis Tulsa in Oklahoma heeft als eerste operagezelschap in de Verenigde Staten een transgender vrouw gecontracteerd om een titelrol te zingen.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De 38-jarige Lucia Lucas zingt vanaf aankomend weekend de rol van Don Giovanni in Mozarts gelijknamige opera. De operadirecteur benadrukt dat het hem er niet om gaat een positieve boodschap uit te stralen: "Lucia heeft een zeer krachtige en doordringende stem met een dramatische intensiteit. Dat is waar ik naar op zoek was toen ik Don Giovanni castte."

De Amerikaanse zangeres woont in Duitsland en werkt voornamelijk in Europa en Azië. Volgend seizoen maakt ze haar debuut bij de English National Opera met Offenbachs Orpheus in de onderwereld. Op de video hierboven zie je haar in actie als Ford in Verdi's Falstaff

Over Lucia

Lucia Lucas begon haar transitie in 2014, een periode waarin ze als bariton steeds meer succes kreeg, ze vreesde dan ook voor haar carrière. Niet elk operahuis staat open voor transgenders, is haar ervaring. "Er zijn operadirecteuren die tegen mij zeiden: “Het is niet dat we je niet mogen, maar wat zou ons publiek hiervan vinden.”
"Maar," voegt Lucas eraan toe: ‘ik merk ook dat er een verschuiving gaande is. Er is de laatste vijf jaar veel veranderd."

Don Giovanni

Luister hieronder naar de complete Don Giovanni, door het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht.