Vrije geluiden op NPO Klassiek

Luiz Henrique Yudo

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Vrije geluiden ...chevron right
  3. Luiz Henrique Yudo

za 26 september 2020

A Quartet For Palladio, zo heet het kunstwerk waarvan je hier een afbeelding ziet. Het is gemaakt door Luiz Henrique Yudo, die tegelijkertijd beeldend kunstenaar èn componist is - tegelijkertijd in dit geval in een heel letterlijke en bijzondere betekenis: Yudo zíet het visuele als muziek - hij denkt in structuren, zowel visueel als auditief. Zijn beeldend werk en zijn composities zijn dus niet los van elkaar te zien: zijn muziek is niet een illustratie bij de beeldende werken die hij maakt (of beeldend werk van andere kunstenaars, zoals François Morellet), maar daadwerkelijk een 'auditieve versie' van hetzelfde werk. Yudo bereikt die samensmelting door een zeer gestructureerde, en beknopte, je zou kunnen zeggen symbolische manier van noteren: toonhoogte, timbre, instrumentatie laat hij voor een heel belangrijk deel, soms zelfs volledig, over aan de musici. Vanavond een eerste kennismaking met het werk van deze bijzondere kunstenaar, met stukken van de CD Chamber works (een uitgave van Another Timbre), uitgevoerd door leden van het Engelse ensemble Apartment House.

A Quartet For François Morellet is geïnspireerd op (of eigenlijk 'een vertaling van') het schilderij Violet, bleu, vert, jaune, orange, rouge (1953) van de Franse kunstenaar François Morellet (1926-2016), wiens werk gerekend wordt tot de zogenaamde geometrische abstractie.

Het voornoemde schilderij is te zien in het Centre Pompidou in Parijs, maar ook op de website van dat museum. Muziek van Jan Sandström, Daan Manneke, Luiz Henrique Yudo, en Haytam Safia.