Het Verhaal
NTRVPRO

#12 - Hilversumse Muziekschatten | Daniel Belinfante: Concertino (1936) (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Het Verhaalchevron right
  3. #12 - Hilversumse Muziekschatten | Daniel Belinfante: Concertino (1936) (S03)

di 1 november 2022

Na ontdekkingen van de series met hoorspelmuziek en speciaal voor de omroep gecomponeerde muziek, tot besluit een serie van 4 werken die op onverklaarbare wijze in de 100-jarige bladmuziekcollectie Muziekschatten terecht is gekomen en waarvan geen enkele opname meer bestaat. 

Biografie Daniel Belinfante (1893–1945)

De Joodse componist Daniel Belinfante is een unieke stem in het componeren in het interbellum. De invloed van de Franse muziek van zijn tijd is direct hoorbaar, zoals de rijke harmonie en ook het gelijktijdig gebruik van twee verschillende toonsoorten, een techniek die hij aan Darius Milhaud ontleent. Maar bovenal valt zijn persoonlijke expressieve stijl op.

Het Concertino (1936) voor piano en mini-orkest schrijft hij voor drie pianoleerlingen van zijn eigen muziekschool in de Watergraafsmeer. Een ervan is Dick Schallies, de latere pianist van het Metropole Orkest. In 1937 is het werk live op radio gespeeld, maar daarvan bestaat geen enkele opname.

In de oorlog is hij actief in het verzet, wordt gepakt en op transport gezet naar Auschwitz. Net voor de bevrijding door de Russen overlijdt hij in een ziekenbarak in Fürstengrube.

Belinfante was er de persoon niet naar zijn eigen composities te promoten. Bij leven werd zijn muziek maar mondjesmaat gespeeld en veelal in besloten kring. Nog steeds wacht zijn muziek op bredere erkenning.

Luister ook naar de podcast 'Muziek tot leven'