Supplement
NTR

Daan Manneke - Een Kathedraal van Klank

  1. Podcastschevron right
  2. Supplementchevron right
  3. Daan Manneke - Een Kathedraal van Klank

wo 6 november 2019

Radiomaker Aletta Becker volgde componist Daan Manneke bij het ontstaan van het 'Tweede Utrechter Te Deum’, een concert voor orgel en drie koren. Traditie en 'nieuwe noten' inspireren elkaar: thema's van Bach en Bruckner en een akkoord van Messiaen worden geciteerd, net als een 'koraalmelodie' die Manneke componeerde in 1974 en sindsdien een tiental malen liet terugkeren. Ook in dit Te Deum eist deze melodie weer zijn plaats op.

Manneke laat zich graag inspireren door de natuur. Als hij op een bankje aan een riviertje vlak bij zijn huis in Breda vertoeft, beziet hij het landschap en zijn bezoekers als een compositie: hun verschijnen, de verschillende tempi van de wandelaars. Ook de in witte zandsteen opgetrokken Grote Kerk in Breda is belangrijk voor de componist. Daan Manneke: ’Al mijn muziek heeft met vocaliteit te maken: ademen, naderen, verdwijnen, verdichten en uiteenvallen, maar het belangrijkste begrip is RUIMTE’. Net als het landschap heeft deze kerk een schoonheid met een menselijke maat - niet overdonderend, maar elegant. Een schoonheid waarin je kunt wonen. En dat is precies wat Manneke met zijn composities wil: een woonbaar stuk tijd creëren.

Een Kathedraal van Klank werd oorspronkelijk uitgezonden in 2011 in het programma De Bedding. Eindredactie: Frans van Gurp