Postcast: Beste Johann Sebastian...
KRO-NCRVNTR

#22 - Beethovens brieven: De kopiist en de 9e (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Postcast: Beste ...chevron right
  3. #22 - Beethovens brieven: De kopiist en de 9e (S02)

do 18 juni 2020

Ludwig van Beethoven schreef in zijn leven meer dan duizend brieven.

Aan zijn broers, zijn vrienden, collega’s, uitgevers en opdrachtgevers. Soms zijn het korte krabbels vaak ook uitgebreide, hartstochtelijke documenten over muziek, liefde, geld en gezondheid.

De première van de negende symfonie op 7 mei 1824 is één van de grootste triomfen uit Beethovens carrière. Al na het tweede deel wordt Beethoven toegejuicht door een uitzinnig publiek. De ovaties na afloop van de symfonie zijn overrompelend: het publiek zwaait met hoeden en zakdoeken omdat Beethoven het applaus niet kan horen. Beethoven wil de partituur zo snel mogelijk laten drukken maar het proces verloopt moeizaam. Hij jaagt menig kopiist tegen zich in het harnas met zijn woede-uitbarstingen als het werk niet verloopt zoals hij wil. Eén van hen geeft er de brui aan en krijgt er van Beethoven flink van langs.

Muziek: Symfonie nr.9, op.125 in d kl.t. - deel IV, "Presto" + deel V, "Presto" (Ode an die Freude), Luba Orgonasova (sopraan) & Anne Sofie von Otter (mezzosopraan), Anthony Rolfe Johnson (tenor) & Gilles Cachemaille (bas) & Monteverdi Choir, Orchestre Révolutionaire et Romantique

Een productie van NPO Klassiek / KRO-NCRV, ingesproken door Leopold Witte. Meer Beethoven: npoklassiek.nl/beethovenweek