PAUZE:

PAUZE is de podcast van NPO Radio 4 en het Radio Filharmonisch Orkest. Je kent het orkest van de omroepseries 'NTR ZaterdagMatinee', 'Het Zondagochtend Concert' in het Concertgebouw Amsterdam, en het 'AVROTROS Vrijdagconcert' in Utrecht. Meer informatie, en de radio-opnames van de concerten kun je vinden op nporadio4.nl

Podcast afleveringen

#19 - Francien Schatborn

In deze aflevering van PAUZE schuift Francien Schatborn aan; eerste solo-altist in het Radio Filharmonisch Orkest.

#18 - Jan-Peter de Graaff

In deze aflevering een gesprek met componist Jan-Peter de Graaff. Deze jonge componist schreef voor het Radio Filharmonisch Orkest het jubileumstuk ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan. En dat nog ruim voor zijn 30e verjaardag!

#17 - Ansfried Plat en Annemijn den Herder

In deze podcast een gesprek met RFO-leden en echtpaar Ansfried Plat (cello) en Annemijn den Herder (altviool).

#16 - Sander Teepen

In deze aflevering een gesprek met Sander Teepen, dirigent en assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest.

#15 - Vincent Cox & Hans Zonderop

In deze aflevering een gesprek met Vincent Cox en Hans Zonderop, slagwerkers bij het Radio Filharmonisch Orkest.

#14 - Frans Klein

In deze aflevering een gesprek met NPO-baas Frans Klein.

#13 - Simone Lamsma

In deze aflevering van PAUZE een gesprek met Simone Lamsma. Als topvioliste is ze thuis op alle wereldpodia, maar de afgelopen maanden lag dat drukke tourschema even stil. Contrabassist Wilmar de Visser spreekt met haar vlak voordat ze weer voor het eerst voor een publiek gaat spelen, samen met het RFO in het Concertgebouw.

#12 - Julija Hartig

Vandaag een gesprek met Julija Hartig, eerste violist van het Radio Filharmonisch Orkest. De corona-crisis roept bij haar herinneringen op aan de crisistijd die zij beleefde in de nadagen van het voormalig Joegoslavië,in haar geboortestad Novi Sad.

#11 - Karina Canellakis: dirigent zijn in tijden van corona

In deze aflevering een gesprek met chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest Karina Canellakis, over hoe de corona-crisis bij haar fundamentele vragen losmaakte over haar werk en carrière.

#10 - Componist, dirigent John Adams

Voor de NTR ZaterdagMatinee was componist en dirigent John Adams te gast in Nederland. Met zijn geliefde Radio Filharmonisch Orkest dirigeerde hij zijn eigen werk. Tijdens de Pauze schoof hij even aan bij bassist Wilmar de Visser en violist Nadia Wijzenbeek. Zij spraken over engagement in de muziek, tonaliteit en zijn bijzondere band met Reinbert de Leeuw én met Nederland.

#9 - Kees Vlaardingerbroek, programmeur NTR Zaterdagmatinee

In deze podcast een gesprek met Kees Vlaardingerbroek, programmeur van de NTR Zaterdag Matinee. Hij vertelt over de uitdagingen die er liggen voor klassieke muziek binnen de omroep en daarbuiten. Hoe houd je hier mensen enthousiast voor. En voor nieuwe muziek? Voor Kees is het makkelijk: "Het begint met passie!"

#8 - Paukenist Paul Jussen

Paul Jussen (1965) is eerste paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde aan de Rijksmuziekacademie in het Belgische Voeren en aan het Maastrichts Conservatorium. Hier studeerde hij in 1990 cum laude af als uitvoerend musicus. Sinds 1988 is hij verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest als paukenist en slagwerker en vanaf 2003 als eerste paukenist. Bij collega's staat hij ook bekend als een onvermoeibaar practical joker.

Naast zijn orkestwerk is Paul verbonden aan het Utrechts Conservatorium als docent pauken.

#7 - Eredirigent Edo de Waart

In december 2019 was Edo de Waart weer even terug bij zijn geliefde Radio Filharmonisch Orkest. In deze Pauze hadden Ingrid en Wilmar een heel ontspannen kantine-gesprek met de Waart. Hij haalt herinneringen op aan zijn tijd bij dit orkest waar hij chefdirigent was en nu eredirigent is. Herinneringen aan collega-dirigenten Bernhard Haitink, Hans Vonk en Jaap van Zweden.

#6 - Eva Huisman, TivoliVredenburg

Eva Huisman is corporate marketeer van TivoliVredenburg in Utrecht. En zij maakt Ingrid en Wilmar wegwijs in de manier hoe je (nieuw) publiek bereikt. In de wereld van de marketing dus. Het is een heel gepuzzel om voor alle publieksgroepen formats te verzinnen waarin zij zich thuisvoelen. Pieces of Tomorrow is zo'n concept waarin publiek dat niet gewend is om naar een klassiek concert te gaan, toch verleid wordt om ernaar te luisteren. Daarvoor moet het symfonie orkest wel uit zijn comfort z`one treden. Dat lukt tot ieders tevredenheid met het Radio Filharmonisch Orkest en de programmering van het AVROTROS Vrijdagconcert.

#5 - Concertmeester Joris van Rijn

De musici in een symfonieorkest hebben allemaal een andere rol. De concertmeester heeft daarbij een wel heel uitgesproken rol. Voor het publiek nauwelijks onzichtbaar maar voor de dirigent en andere orkestleden van onschatbare waarde. Hoe zit dat? Ingrid en Wilmar vragen het aan hun eigen concertmeester, violist Joris van Rijn.