Passaggio De Vier Jaargetijden: De IJssel:

Van 13 tot en met 17 augustus liet Lex zich per boot meevoeren door de IJssel. Stroomafwaarts voer hij van de kop van de IJssel via verschillende Hanzesteden naar Kampen, waar de rivier uitmondt in het IJsselmeer. De 130 kilometerlange IJssel en haar rijke omgeving is een mooie bron voor verhalen, gedichten, bijzondere ontmoetingen en de mooiste muziek die daarbij past.

Podcast afleveringen

#5 - Lex laat zich meevoeren door de IJssel

Op deze laatste dag van de tocht over de IJssel start Lex in alle vroegte in Hattem. Bij Zwolle gaat hij aan land, een van de laatste hanzesteden van de tocht. Volgens Kader Abdolah, zijn laatste gast, is Zwolle de mooiste stad van Nederland. Samen met hem vaart hij vanuit daar naar het dorpje Zalk, een mooie en belangrijke plek voor de schrijver. Vanuit Zalk neemt de IJssel Lex verder mee naar Kampen om vanuit daar te verdwijnen in het Ketelmeer.

#4 - Lex laat zich meevoeren door de IJssel

De tocht voert verder door de prachtige IJsselvallei, om via het mooie Veessen aan te leggen in Hattem. Als Deventer ontwaakt verlaat Lex deze hanzestad, maar met een gast aan boord: Mieke Conijn. Zij is directeur van de IJsselbiennale, een nieuw tweejaarlijks festival als een ode aan de rivier. Zij woont en werkt al jaren in deze omgeving en is verliefde op de IJssel.

#3 - Lex laat zich meevoeren door de IJssel

Vanaf Zutphen gaat de reis verder voorbij Eefde, waar hij het Twentekanaal passeert, en dan voorbij Gorssel waar hij nog even zal aanleggen. De IJssel brengt hem verder richting Deventer waar hij Nederlands eerste en enige waterboerin zal treffen. Annette Harberink heeft haar boerderij in de uiterwaarden van de rivier en zorgt ervoor dat de IJssel af en toe veilig buiten haar oevers kan treden. Deventer is het eindpunt van deze dag voor Lex.

#2 - Lex laat zich meevoeren door de IJssel

Op deze tweede dag vertrekt Lex vroeg vanuit hanzestad Doesburg om via de prachtige oude IJsselmeander "Het Zwarte Schaar" richting Zutphen te varen. Onderweg treft hij kunstenares en waternomade Marja Zomer. Zij woont en werkt al bijna 15 jaar op haar boot en gaat daar waar de rivier haar brengt. In Zutphen legt Lex aan om zich klaar te maken voor de avond.

#1 - Lex laat zich meevoeren door de IJssel

Daar waar de IJssel aftakt van de Rijn start Lex zijn boottocht over de IJssel. De eerste kilometers langs de rivier brengen hem voorbij Westervoort naar Rheden waar schrijver en journalist Kester Freriks zal opstappen. Hij schreef een biografie van de IJssel en kent de rivier van binnen en van buiten. Samen varen zij langs prachtige stukken natuur richting Doesburg waar de reis van die dag stopt en de boot voor anker gaat.