Opium
AVROTROS

Het gesprek - Ricardo Burgzorg (28 juni 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Ricardo Burgzorg (28 juni 2023)

wo 28 juni 2023

Annemieke Bosman in gesprek met Ricardo Burgzorg, cultureel ondernemer en adviseur.

In juni 2023 verschijnt zijn boek 'Burgzorgs Blik, Zwarte mensen in prentenboeken van 1910 tot nu' en is er een tentoonstelling in het Allard Pierson in Amsterdam.

'Burgzorgs Blik' presenteert een selectie kinder- en prentenboeken van verzamelaar Ricardo Burgzorg. Het onderwerp van zijn collectie is de verbeelding van mensen van kleur. De verzameling omvat een groot aantal prentenboeken uit de periode 1900 tot heden, met een nadruk op de eerste helft van de 20ste eeuw. Burgzorg heeft meer dan 1300 prentenboeken in zijn collectie.

Burgzorgs persoonlijke blik op zijn collectie en de ontwikkelingen in de verbeelding van mensen van kleur door de jaren heen, vormen een leidraad in de presentatie. De boeken uit Burgzorgs verzameling zijn aangevuld met documenten uit de collectie van het Allard Pierson.

Samen met Volkskrant-journalist Arjan Peters praat hij in het boek over wat we zien, wat dit zegt over de manier waarop er veelal naar zwarte mensen gekeken werd en hoe die beeldvorming pas in de laatste decennia in gunstige zin is veranderd.