Opium
AVROTROS

Het gesprek - Cathalijne Boland (21 juni 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Cathalijne Boland (21 juni 2023)

wo 21 juni 2023

Annemieke Bosman in gesprek met schrijfster Cathalijne Boland.

Boland schreef een boek over de geschiedenis van landverhuizers en achterblijvers, getiteld: 'Reuchlins reis'.
In 1891 reist jonkheer George Reuchlin op het nieuwste schip van de Holland-Amerika Lijn naar New York. Zijn vader Otto is medeoprichter van de Rotterdamse stoomvaartmaatschappij. George is zestien, maar het ligt al vast dat hij in zijn vaders voetsporen zal treden. Ruim twintig jaar later, in 1912, stapt George aan boord van de Titanic. Hij overleeft de ramp niet. Zijn dood veroorzaakt een schokgolf in zijn gezin en ver daarbuiten.

Tussen George’ eerste en laatste oceaanreis emigreerden miljoenen Europeanen naar Amerika, onder wie vele joden uit Rusland en Oost-Europa. De Holland-Amerika Lijn speelde samen met andere stoomvaartmaatschappijen uit Europa een cruciale rol in deze uittocht. Zonder hun onderlinge wedloop om het grootste schip had de trek naar de Verenigde Staten nooit zo’n massaal karakter kunnen krijgen. Het levensverhaal van George Reuchlin is verknoopt met de Europese Exodus. 

Cathalijne Boland heeft altijd in de wereld van boeken en tijdschriften gewerkt, als redacteur en schrijvend journalist. 'Reuchlins reis' is haar debuut.