Opium
AVROTROS

Het gesprek - Peter Zantingh (3 mei 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Peter Zantingh (3 mei 2023)

wo 3 mei 2023

Annemieke Bosman in gesprek met schrijver Peter Zantingh.

Een jonge vader gaat met de trein naar zijn vrouw, die voor haar werk in Zuid-Duitsland is. De reis gaat door gebied dat een week eerder door overstromingen geteisterd werd – in een zomer vol rampen, in een jaar van nieuwe records.

Hoe moet dat met het jongetje dat naast hem zit? Het is pas zijn derde julimaand. Welke belofte doen ouders hun kind door het een leven te geven? Heeft het bestaansrecht, of het recht niet te bestaan? Bij elk station lijkt een ander toekomstscenario de overhand te krijgen.

Het boek 'Tussentijds' is een ingenieus geconstrueerde roman over hét vraagstuk van deze tijd, over wat kan komen en wat had kunnen zijn, over angst en hoop. In trefzekere taal maakt Peter Zantingh een abstract thema tot een intiem en menselijk verhaal.  Onlangs werd bekend dat 'Tussentijds' is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

'Tussentijds' is de vierde roman van Peter Zantingh (1983), die naast het schrijverschap werkzaam is bij de weekendkrant van NRC. Zijn vorige roman, 'Na Mattias', werd getipt door het DWDD-boekenpanel en groeide uit tot een bescheiden bestseller in Duitsland.