Opium
AVROTROS

Het gesprek - Ariane van Suchtelen (12 april)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Ariane van Suchtelen (12 april)

ma 12 april 2021

Andrea van Pol spreekt conservator Ariane van Suchtelen over de digitale rondleiding Vervlogen - geuren in kleuren van Het Mauritshuis.

Het Mauritshuis heeft vanaf vandaag een primeur: voor de tentoonstelling Vervlogen - geuren in kleuren maakte het museum de allereerste digitale interactieve kijk- en ruik-rondleiding ter wereld. In samenwerking met NN Group is een geurbox ontwikkeld waarmee je vanaf je bank de rondleiding kunt bekijken, en tegelijkertijd kunt ‘ruiken’ aan de kunstwerken. Tijdens de rondleiding interviewt culinair journalist Joël Broekaert de samensteller van de tentoonstelling Vervlogen, Mauritshuis-conservator Ariane van Suchtelen.
Zij vertelt over geuren en kunst in de 17de eeuw, de (vervlogen) geurenwereld van toen. Wat rook je als je je huis uitliep? Wat was de relatie tussen geur, gezondheid en persoonlijke hygiëne? En verschilt de beleving van toen met die van nu? Sommige luchtjes in de geurbox zullen als heel lekker worden ervaren, maar of dat voor alle geuren het geval is …?