Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#117 - Gavin Brivik - How to blow up a pipeline

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #117 - Gavin Brivik - How to blow up a pipeline

zo 20 augustus 2023

Muziek van Gavin Brivik bij de film “How to blow up a pipeline” - een thriller over klimaatactivisme, geregisseerd door Daniel Goldhaber. De film toont hoe boosheid, angst, verdriet, onmacht en wanhoop tot deze drastische actie hebben geleid. De film won de Alexander Mouret Award, een prijs ‘voor films die risico’s durven te nemen’.


De muziek bij de film How to blow up a pipeline is gemaakt door Gavin Brivik, die hedendaagse klassieke muziek en elektronische muziekcompositie studeerde aan de Universiteit van Missouri in Kansas, en hij combineerde die kennis met zijn wortels als gitarist in de rock- en folk-scene. In New York leerde hij het vak van filmcomponist.


Toen hij aan de muziek voor deze film ging werken was het eerste wat hij deed opnamen maken van geluiden op de filmset. Inclusief het bonken op olievaten in de woestijn, met een trommelstok waar een stuiterbal op was vastgemaakt. Daarmee wreef hij langs metalen buizen, om een dreigend, galmend geluidseffect te bereiken. Bizarre geluiden die Brivik een plek gaf in zijn score. Inspiratie daarvoor vond Brivik in de muziek van de Duitse synthesizer-groep Tangerine Dream, en in de muziek van elektronica-pionier Pierre Schaeffer, bekend van de zogeheten Musique Concrète.