Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#115 - Lorne Balfe - Mission Impossible Dead Reckoning pt 1

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #115 - Lorne Balfe - Mission Impossible Dead Reckoning pt 1

wo 26 juli 2023

Muziek van Lorne Balfe bij de film Mission Impossible Dead Reckoning pt 1 - de nieuwe (2023) Mission Impossible is weer een wervelende actiefilm, regie Christopher McQuarrie. Met o.a. Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Pom Klementieff, Hayley Atwell en Simon Pegg.

En ja het is al de 7e Mission Impossible-film dus het is vast niet gemakkelijk geweest om er weer een nieuwe draai aan te geven of verrassende ideeën te verzinnen. De plot van deze aflevering is dan ook aan de zwakke kant, het gaat over een op hol geslagen Artificial Intelligence programma, dat moet dan weer worden uitgelegd om het geheel begirjpelijk te houden en daardoor zijn sommige scenes ook wat stroef. Maar de persoonlijke missie van Tom Cruise maakt veel goed, Cruise overtreft zichzelf weer eens. Weergaloze stunts en actiescenes te over, en het open einde van dit eerste deel maakt zeker nieuwsgierig naar het vervolg.


De muziek bij Mission Impossible Dead Reckoning pt 1 is, net als die van de vorige aflevering, gecomponeerd door Lorne Balfe. Hij schaarde zich in een rijtje illustere voorgangers: Lalo Schifrin (die het thema bedacht), Danny Elfman, Hans Zimmer… Balfe lichtte in een recent interview toe dat hij gezocht heeft naar aanpassingen in de muziek om een andere kant van Ethan Hunt - de held van de Mission: Impossible-films - te benadrukken, een meer emotionele en zorgzame kant. Hij liet zich daarbij onder meer inspireren door Sergei Rachmaninoff en Igor Stravinsky, zo zegt hij zelf. Door musici in te schakelen op de locaties waar ook gefilmd werd, zoals Rome en Wenen, kwam hij uit bij een militaire drumband - en dat leidde uiteindelijk tot een paar krachtige ritmische, percussieve passages, veel sterker dan in de muziek tot nu toe te horen was. Je hoorde daar al een paar fraaie voorbeelden van, in de muziek van Lorne Balfe bij Mission Impossible Dead Reckoning pt 1.