Nieuwe Filmmuziek Op 4

#99 - Christopher Spelman - Armageddon Time

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #99 - Christopher Spelman - Armageddon Time

do 16 februari 2023

Armageddon Time is een film van James Gray, met o.a. Banks Repeta, Anthony Hopkins, en Anne Hathaway. Het verhaal speelt zich af in New York, 1980. De twaalfjarige Paul (Repeta) zit op een openbare school, maar volgens zijn vader is het beter dat ook hij, net als oudere broer Ted, naar een peperdure privéschool gaat. Die keuze wordt versneld wanneer Paul en zijn vriend Johnny, een van de weinige zwarte jochies in Pauls klas, zichzelf in de nesten werken. Het kattenkwaad dat de jongens uithalen is vergelijkbaar, maar de straffen en consequenties van hun daden zijn dat niet. Hard, maar eerlijk en intelligent coming-of-age verhaal, dat regisseur Gray goeddeels baseerde op zijn eigen jeugd. Met sterke bijrol van Anthony Hopkins als de sympathieke en wijze opa van Paul.

De muziek van Christopher Spelman onderstreept de puber-emoties op de subtielst mogelijke wijze. Nergens wordt de diepere laag uitvergroot door overdonderrende orkestpartijen - in veel gevallen is niets meer te horen dan ingetogen klassiek gitaarspel. Fijn en genuanceerd. Laat je niet misleiden door de disco in de trailer trouwens!

Christopher Spelman is een New Yorkse componist, en hij werd onder andere in de Hollywood Reporter al geprezen om zijn subtiele, delicate muziek die de emoties van de film weet te versterken. Eerder maakte hij al de muziek van The Lost City of Z , The Immigrant (2013) and Two Lovers (2009).

Maar dit is dus de muziek bij Armageddon Time…