Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#95 - Terence Blanchard: The Woman King

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #95 - Terence Blanchard: The Woman King

do 13 oktober 2022

De muziek bij The Woman King van Terence Blanchard. The Woman King is een drama van Gina Prince-Bythewood. Het fascinerende verhaal gaat over het Afrikaanse koninkrijk Dahomey, dat grofweg bestond tussen 1600 en 1900. In dat land was een leger actief dat geheel bestond uit vrouwen: de gevreesde Ahosi. De historische setting is min of meer accuraat, het verhaal goeddeels fictief, met mythische trekjes.

Meer dan 20 jaar geleden werkte Blanchard ook al samen met regisseur Prince-Bythewood, maar we kennen hem natuurlijk ook van zijn langjarige samenwerking met Spike Lee - en van de Oscarnominaties die hij kreeg voor zijn muziek bij Blackklansman en Da 5 Bloods.

Doel van de score was - en dat hoor je ook duidelijk - om zowel de sfeer te ademen van een groot klassiek orkest áls te refereren aan de West-Afrikaanse cultuur, met instrumenten en zang. Het Royal Scottish National Orchestra werd opgenomen in Glasgow, en de stemmen van het Vox Noire Ensemble en de Ghanees-Amerikaanse mezzo-sopraan Tesia Kwarteng werden toegevoegd - net als trouwens soulzangeres Dianne Reeves. En om de link met de Afrikaanse roots in de muziek nog te versterken werd ook de hulp ingeroepen van de oorspronkelijk uit Benin afkomstige gitarist Lionel Loueke (die trouwens een ex-leerling van Blanchard is). En je hoort de kalimba, een Afrikaanse xylofoon, die door Blanchard zelf bespeeld wordt.