Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#94 - John Powell - Don't worry darling

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #94 - John Powell - Don't worry darling

wo 5 oktober 2022

Muziek van John Powell uit de film Don’t worry darling (Verenigde Staten 2022), een thriller van van Olivia Wilde. Een ambitieuze film, waarin we terechtkomen in het modeldorpje Victory, waar nog geleefd wordt als in de commercials uit de jaren vijftig. Manlief gaat elke dag braaf naar zijn werk en vrouwlief is een gelukkige en gedienstige huisvrouw. Maar er klopt iets niet in Suburbia, zoals Alice al snel ontdekt (rol van Florence Pugh, zoals altijd uitstekend). En ook de figuur van Jack (een rol van popster Harry Styles) lijkt niet te vertrouwen. Het is een curieuze mix van The Stepford Wives, Black Mirror en Get Out , prachtig in beeld gebracht, maar jammer genoeg naar het einde toe een beetje rommelig.


De uitstekende, dreigende muziek bij Don’t worry darling is gemaakt door John Powell. In de film horen we niet alleen de duistere, horror-achtige klanken die John Powell heeft bedacht, maar ook vrolijke upbeat jazz- en blues en close harmony-muziekjes uit de jaren ’50 en ’60. Ray Charles, Dizzy Gillespie, The Platters, dat werk. De tegenstelling kon bijna niet groter zijn, en dat is natuurlijk ook precies de bedoeling geweest.


John Powell is bekend van zijn muziek voor de drie How to train your dragon-films, maar ook voor Chicken Run en de Happy Feet films - dit is dus wel even iets totaal anders. Donkere sferen, spookachtige klanken, hoewel het niet alleen maar spookhuisgeluiden zijn, integendeel Powell weet die sfeer op te roepen met gewoon goed gemaakte muziek.