Nieuwe Filmmuziek Op 4

#63 - Jonny Greenwood: The Power Of The Dog

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #63 - Jonny Greenwood: The Power Of The Dog

do 25 november 2021

Jonny Greenwood kennen we natuurlijk van Radiohead, maar hij is ook al twee decennia filmcomponist. Onlangs schreef hij de muziek bij de film The Power of the Dog, een hedendaagse western van Jane Campion. De film is fraaie bewerking van de gelijknamige roman van Thomas Savage uit 1967. Over cowboy Phil Burbank (een prachtige rol van Benedict Cumberbatch), die in de jaren twintig van de vorige eeuw in Montana een ranch runt. Naar de buitenwereld toe gedraagt hij zich als de stoere macho die neerkijkt op alles wat zwak en verfijnd is, maar diep van binnen hunkert hij naar aanraking. Bijvoorbeeld door Peter, de zoon van weduwe Ruth. Het is even wennen, maar dan overtuigt de doorgaans fijnbesnaarde Cumberbatch des te meer als de ruwe en gekwelde Phil. En de dramatische climax van The Power of the Dog is even bloedstollend als aangrijpend.


De multi-instrumentalist Greenwood (1971) tekende al in 2003 voor de soundtrack van een film, Bodysong. Het jaar daarna werd hij door de BBC aangesteld als huiscomponist, en in 2007 was hij de componist van de muziek bij de film There Will Be Blood - waarin duidelijk sporen van zijn liefde voor minimal music te horen zijn.

Voor The Power of the Dog heeft Greenwood zich vooral laten inspireren door de psychologische karaktertrekken van het personage dat door Benedict Cumberbatch wordt gespeeld. Phil Burbank is een complex karakter in de film: hij is belezen, speelt heel goed banjo, je kan wel raden waar zijn muzikale voorkeuren liggen - en dat biedt, aldus Greenwood, een mooie kans om wat complexere muziek te contrasteren met eenvoudiger thema’s die dan weer meer passen bij de broer van Burbank, een contrast tussn twee broers dat inspirerend was ook voor de muziek.