Nieuwe Filmmuziek Op 4

#55 - Hans Zimmer - Dune

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #55 - Hans Zimmer - Dune

do 30 september 2021

Muziek van Hans Zimmer bij de film Dune, een actiefilm van Denis Villeneuve. Een zo te zien eindelijk geslaagde poging om het boek van Frank Herbert te verfilmen. Eerdere pogingen van onder meer notabene David Lynch flopten grotelijks. De film speelt zich af in het jaar 10191 en om uit te leggen hoe de verhoudingen in het heelal dan liggen heb je een heel boek nodig (dat van Frank Herbert dus, uit 1965) of twee films, want regisseur Villeneuve is met deze film pas op de helft van het boek. Dune heet namelijk eigenlijk Dune Part 1 en gaat over de queeste van de adellijke Paul Atreides (prima rol van Timothée Chalamet), die het op woestijnplaneet Arrakis onder meer moet opnemen tegen troepen van de intergalactische keizer en gigantische zandwormen. Dune balanceert continu op het randje van indrukwekkend en potsierlijk, gaat daar een enkele keer ook overheen, maar verveelt geen seconde (van de ruim tweeënhalf uur) en is adembenemend mooi gefilmd.


De beelden van Arrakis - onder meer geschoten in de woestijn van Jordanië - zijn geregeld adembenemend, vooral wanneer de enorme ‘zandwormen’ opdoemen uit de eindeloze zandvlakten. Villeneuve weet als geen ander hoe hij het dystopische betoverend kan maken, waardoor Dune als cinematografisch spektakelstuk regelmatig de zintuigen prikkelt.


Volgens cinema.nl neemt componist Hans Zimmer dat iets te letterlijk, want zijn score is volgens de recensent dusdanig bombastisch dat oordopjes geen overbodige luxe zijn. Zimmer is inmiddels een van de meest productieve en zeker een van de meest succesvolle filmcomponisten van dit moment. Wat opvalt is het wat ik maar even noem verticale karakter van de muziek: melodieën spelen veel minder een rol dan een herkenbare sound, het gaat meer om het neerzetten van een sfeer, het oproepen van een bepaalde emotie zo je wilt. Hypnotiserend is de muziek zeker, en de productie laat horen dat we hier de traditionele klank van het klassieke orkest ver achter ons gelaten hebben, alles is onderdeel van het totale sounddesign van de film.


2. Herald of the Change 5’01”

3. Bene Gesserit 3’54”

4. Gom Jabbar 2’00”

9. Visions of Chani 4’27”

10. Night on Arrakis 5’03”

14. Blood for Blood 2’29”

15. The Fall 2’32”

17. Sanctuary 1’50”

21. Stillsuits 5’31”