Nieuwe Filmmuziek Op 4

#37 - James Newton Howard - News of the world

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #37 - James Newton Howard - News of the world

do 20 mei 2021

Muziek van James Newton Howard bij News of the world (van Paul Greengrass), in 2021 genomineerd voor een Oscar voor de beste soundtrack. Het verhaal van deze western speelt zich af in Texas, in 1870. Vijf jaar na de Burgeroorlog trekt een ex-kapitein in het leger van de Zuidelijken, Captain Jefferson Kyle Kidd, gespeeld door Tom Hanks, van dorp tot dorp om voor te lezen uit de kranten. Op weg naar de zoveelste voorlezing stuit hij op het tienjarig meisje Johanna, dat eerst werd ontvoerd en vervolgens opgevoed door de Kiowa-indianen. Omdat niemand anders het doet, neemt hij haar maar onder zijn hoede. Western over fatsoen, eer en traumaverwerking heeft twee prima acteurs in de hoofdrollen, en heeft een heel bedaagd tempo en ook een tikje voorspelbaar verloop - wat de film, het verhaal en de personages zeker niet minder sympathiek maakt, integendeel! Maar het verrast wel van deze regisseur, Paul Greengrass, want eerder maakte hij de films rond Jason Bourne, typische spektakelstukken met een moordend tempo en overdonderende actie.

De muziek in News of the world is van filmcomponist James Newton Howard, die ook al tekende voor Raya and the last dragon, Fantastic Beasts, delen van The Hunger Games, The Maleficent, The Bourne Legacy, The Dark Knight, The Sixth Sense, en tientallen andere bekende en minder bekende films. Maar het is zeker niet de eerste keer dat James Newton Howard muziek maakt voor een western, want hij componeerde ook voor bijvoorbeeld de films Hidalgo en Wyatt Earp.


Een van de doelstellingen van de muziek was om voelbaar te maken dat de hoofdpersoon, Captain Kidd, eigenlijk een heel eenzame man is, die een groot verdriet met zich meedraagt. Tegen het eind van de film wordt ook duidelijk wat dat verdriet is, en waarom hij misschien niet zozeer verbitterd, en ook niet zielig of tragisch, als wel in zichzelf gekeerd is geraakt.

Bijzonder is ook hoe het gevoel van vernietiging, van de puinhopen na de Burgeroorlog, hoe dat ook in de muziek tot uitdrukking komt: de kern van het ensemble wordt gevormd door wat James Newton Howard het ‘broken consort’ noemt, een groep van 8 musici op oude instrumenten, viola da gambas, cello d’amores, strijkinstrumenten met darmsnaren - daaromheen klinken de geluiden die de componist zelf gemaakt heeft met behulp van elektronica, en daar weer omheen, als de klank groter moet worden, het geluid van een in Londen opgenomen symfonie-orkest.

Het moeilijkste deel van de film, voor de muziek, is wel de schietpartij die op een zeker moment plaatsvindt, tussen de hoofdpersoon en een paar bandieten. Daar heeft James Newton Howard het meeste werk aan gehad. Evengoed heeft de regisseur nog wat van de muziek weggelaten, omdat in zo’n spannende scene stilte soms beter werkt dan muziek. En wat dat betreft heeft James Newton Howard, al is hij een filmmuziekveteraan met 140 films op zijn naam, hier toch weer iets van geleerd: dat ‘minder’ soms beter werkt, al heb je natuurlijk de neiging om fulls steam ahead te gaan en lekker veel muziek te schrijven. Terughoudendheid, dat is het kernwoord geworden voor de muziek van James Newton Howard voor de film News of the world.


News of the. world (Original Motion Picture Soundtrack) - James Newton Howard

Universal Studios

Back Lot Music


- Captain Jefferson 2’06”

- There is no time for stories 3’57”

- Now for some federal news 5’02”

- Dime Mountain 9’38”

- Castroville 2’14”

- End titles (from the Motion Picture ‘News of the world’) 5’10”