Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#29 - Ludovico Einaudi - Nomadland

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #29 - Ludovico Einaudi - Nomadland

wo 24 maart 2021

Muziek van Ludovico Einaudi voor de film Nomadland (2020) van de Chinese regisseur Chloé Zhao. De film, gebaseerd op het boek van Jessica Bruder, vertelt het verhaal van een vrouw (gespeeld door Frances McDormand) die tijdens de crisis rondreist door het westen van de VS. Chloé Zhao won afgelopen jaar de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Voor de muziek maakte Zhao gebruik van bestaand materiaal van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi, naast een tot nu toe niet uitgebrachte track van de IJslandse componist Ólafur Arnalds en vijf stukken die live tijdens de opnamen werden gespeeld, charmante ‘liedjes-bij-het-kampvuur’-stijl.

Wat Einaudi betreft: voor Nomadland werd o.a. gekozen uit de recente serie ‘Seven Days Walking', een bijna letterlijke muzikale vertaling van dagelijkse wandelingen in het berglandschap waar Einaudi woont.

Ólafur Arnalds is een in 1986 geboren muzikant en componist, afkomstig van IJsland. Hij begon ooit als drummer in punk- en heavy metal bands, en dat zou je niet zeggen misschien als je hoort hoe hij nu met strijkers, piano en ambient-klanken uiterst subtiele, bijna ijle klanken maakt.

Slotnummer van de soundtrack is een typische country & Western song van Cat Clifford, voor wie het schrijven en zingen van liedjes onderdeel is van zijn wat hij noemt ‘indian cowboy’ manier van leven, met rodeo’s en leerbewerking in de stijl van de rodeo’s en het prairiebestaan.


Ludovico Einaudi: Seven Days Walking 1, Godeln Butterflies

Nomadland Cast: On the road again

Ludovico Einaudi: Seven Days Walking 3, Low Mist

Olafur Arnalds: Epilogue

Cat Clifford: Drifting Away I Go

Ludovico Einaudi: Oltremare