Nieuwe Filmmuziek Op 4

#22 - Pino Donaggio - Il grande passo + bonus: Noa Johannes over Don't Look Now

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #22 - Pino Donaggio - Il grande passo + bonus: Noa Johannes over Don't Look Now

do 4 februari 2021

Muziek van de Italiaanse componist Pino Donaggio bij de film Il grande passo, of, in het Engels: The Big Step. Met als bonus: filmjournalist Noa Johannes over de debuutfilm van componist Donaggio, Don’t Look Now!


Il Grande Passo, film van regisseur Antonio Padovan, is een film over twee broers, die wel sprekend op elkaar lijken maar qua karakter bepaald elkaars tegenpolen zijn. Dario Cavalieri droomt al zijn hele leven van een carri`ere als astronaut. Zijn broer Mario Cavalieri heeft een kleine ijzerwinkel in Rome. De twee hebben elkaar sinds ze als babies uit elkaar zijn gehaald nooit meer gezien. Dan wordt Mario gebeld: zijn broer Dario zit in de gevangenis… en hij is de enige die voor hem kan zorgen.


Don't Look Now is een thriller uit 1973 van Nicolas Roeg. Met o.a. Donald Sutherland en Julie Christie. Uiterst griezelige, trage maar bloedstollende film, naar een kort verhaal van Daphne Du Maurier. Het dochtertje van John en Laura verdrinkt, en in Venetië, waar ze naar toe gaan in verband met Johns werk - hij restaureert oude kerken - komt Laura in aanraking met twee zusters. Eén van hen is blind en beweert helderziend te zijn, en bovendien in contact te staan met hun overleden dochtertje. Dat kan allemaal niet anders dan verkeerd aflopen...


Ook de muziek bij Don't Look Now werd dus geschreven door componist Giuseppe "Pino" Donaggio, die - om in de sfeer te blijven - in Venetië geboren is (in 1941). Hij schreef muziek voor films van onder meer Brian De Palma, Roberto Benigni, Don Mancini, Terence Hill, en tal van anderen. En dus ook voor de film Don't Look Now, het debuut als filmcomponist voor Donaggio.


Uit Il grande passo:

- La Luna 4’08”

- L’incontro dei fratelli 1’35”

- Il grande passo (tema di Dario) 2’23”


Uit Don't Look Now (fragmenten):

- I Colori Di Dicembre (Laura’s Theme I)

- Searching for Laura pt I

- John’s Theme

- Through the streets of Venice

- Laura Comes Back