Sterren van de ZaterdagMatinee
NTR

#1 - Markante Maestro's - Jean Fournet

  1. Podcastschevron right
  2. Sterren van de ...chevron right
  3. #1 - Markante Maestro's - Jean Fournet

ma 14 september 2020

In 1961 dirigeerde de Fransman Jean Fournet, dan de kersverse chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, meteen de allereerste twee Matinees op de Vrije Zaterdag. Voor zijn benoeming tot chef had Fournet (1913-2008) overigens al zo’n veertig maal voor het Radio Filharmonisch Orkest gestaan.

Het openingsprogramma van 23 september vermeldde repertoire waarmee hij dikwijls geafficheerd stond: Ravel en Falla. Maar ook in het Nederlandse repertoire was hij goed thuis. Grote Matineesuccessen waren Fournets uitvoeringen van Berlioz La damnation de Faust (7 april 1962), De parelvissers van Bizet (14 december 1963; deze opname is als stream op deze site te beluisteren) en de Nederlandse première van de Turangalîla-symfonie van Olivier Messiaen (22 april 1967). Zijn laatste Matinee-concert was een programma rond Debussy en Ravel, in 1990.

In deze podcast klinkt onder andere het eerste Matinee-concert en spreekt Hans Haffmans met de violist Pieter Vel, die bijna veertig jaar in het Radio Filharmonisch Orkest speelde.

Concertopname:
23 september 1961
Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Jean Fournet (dirigent)
Eduardo del Pueyo (piano)

Johan Wagenaar - Ouverture Cyrano de Bergerac
Franz Liszt - Eerste pianoconcert
Manuel de Falla - Noches en los jardines de España
Maurice Ravel - Daphnis et Chloé (suites 1 & 2)