Ken je componisten
AVROTROS

Rachmaninov... Aangenaam! - Bonus: Een verstopte melodie en Sergejs grote handen

  1. Podcastschevron right
  2. Ken je componistenchevron right
  3. Rachmaninov... Aangenaam! - Bonus: Een verstopte melodie en Sergejs grote handen

di 22 juni 2021

De 45 opusnummers zitten erop, we hebben aangenaam kennisgemaakt met Rachmaninov. Deze componist is in the pocket, zal je denken. Nou... bijna. Nog niet helemaal.

Hans heeft nog een kleine onthulling. Een verborgen melodie, die Rebecca wel kent, maar nog niet heeft ontdekt. Tijd om de loep erbij te halen en er een bonusaflevering achteraan te plakken.

Ook worden de rollen nog even omgedraaid en is Rachmaninov zelf aan zet. Weet je nog, die laatste jaren van zijn leven in Amerika, toen er geen nieuwe muziek uitkwam? Die periode kwam niet geheel toevallig overeen met de opkomst van de langspeelplaat. Een technisch snufje waar de componist dankbaar gebruik van maakte. Zet je schrap voor Rachmaninov, gespeeld én gedirigeerd door Rachmaninov.

Meer over seizoen 2 van 'Ken je componisten'

In de reeks 'Rachmaninov... Aangenaam!' duik je in zes afleveringen in het leven en de muziek van de Russische componist Sergej Rachmaninov, bekend om zijn tomeloze romantiek en meeslepende melodieën. Denk je Rachmaninov, dan denk je zijn ‘Tweede Pianoconcert’, zijn ‘Vocalise’ en zijn ‘Tweede Symfonie’. Maar wat is er nog meer te ontdekken? Presentator Hans van den Boom - groot liefhebber van de componist - neemt zijn collega Rebecca van der Weijde én de luisteraar mee door alle 45 opusnummers, inclusief een paar van de mooiste klassieke werken ooit geschreven. Maar ook een mislukte symfonie, de Russische revolutie en een terugkerende dodenmars komen voorbij. Na dit seizoen win je geheid elke Rachmaninov-pubquiz die je tegenkomt.

Meer Rachmaninov? Op npoklassiek.nl/rachmaninov vind je een playlist met alle werken die in de afleveringen te horen zijn.