Ken je componisten
AVROTROS

#6 - Rachmaninov... Aangenaam! - 6. The American Dream? (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Ken je componistenchevron right
  3. #6 - Rachmaninov... Aangenaam! - 6. The American Dream? (S02)

di 15 juni 2021

Wil de échte Rachmaninov opstaan? We zijn in 1926 aangeland en volgens sommige fans is het vanaf dat moment niet meer hetzelfde. Onzin, volgens Hans. Maar wat is er gebeurd?

Rusland is verlaten, de Europese omzwervingen zijn achter de rug en Rachmaninov probeert te settelen in Amerika. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot: vanaf 1917 komt er geen noot meer uit zijn vingers. De opusnummers liggen stil (Rachmaninov zelf overigens niet - maar dat ontdek je in de bonusaflevering). Tot 1926: de geboorte van opus 40. Heimwee, Amerikaanse invloeden en nieuwe levenswijsheden maken de laatste vijf werken van Rachmaninovs oeuvre emotioneler dan ooit. Zijn we de oude Rachmaninov kwijt? Nou, Rebecca verwoordt het liever als: we zijn een nieuwe Rachmaninov rijker. Van een nieuwe fase tot een net onhandig getimede dood: de cyclus is rond. Aangenaam kennis te hebben gemaakt, Rachmaninov.

Meer over seizoen 2 van 'Ken je componisten'

In de reeks 'Rachmaninov... Aangenaam!' duik je in zes afleveringen in het leven en de muziek van de Russische componist Sergej Rachmaninov, bekend om zijn tomeloze romantiek en meeslepende melodieën. Denk je Rachmaninov, dan denk je zijn ‘Tweede Pianoconcert’, zijn ‘Vocalise’ en zijn ‘Tweede Symfonie’. Maar wat is er nog meer te ontdekken? Presentator Hans van den Boom - groot liefhebber van de componist - neemt zijn collega Rebecca van der Weijde én de luisteraar mee door alle 45 opusnummers, inclusief een paar van de mooiste klassieke werken ooit geschreven. Maar ook een mislukte symfonie, de Russische revolutie en een terugkerende dodenmars komen voorbij. Na dit seizoen win je geheid elke Rachmaninov-pubquiz die je tegenkomt.

Meer Rachmaninov? Op npoklassiek.nl/rachmaninov vind je een playlist met alle werken die in de afleveringen te horen zijn.