Ken je componisten
AVROTROS

#3 - Rachmaninov... Aangenaam! - 3. De wederopstanding: Rachmaninovs Revenge (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Ken je componistenchevron right
  3. #3 - Rachmaninov... Aangenaam! - 3. De wederopstanding: Rachmaninovs Revenge (S02)

di 25 mei 2021

De twintiger jaren van Rachmaninov zitten er bijna op, maar hij is nog lang niet over z'n hoogtepunt heen. In tegendeel. Na het fiasco van de 'Eerste Symfonie', beleeft Sergej zijn wederopstanding.

Een tweede pianoconcert en stapels liederen, duetten, suites en een sonate volgen. Dat niet alleen, ook op het gebied van de liefde gaat het voor de wind. Hij trouwt met zijn grote liefde Natalia, tot de dood hun scheidt. Tot Rebecca's verbazing laat Hans ook nog twee opera's horen en belanden ze aan het eind van aflevering 3 bij opusnummer 28. Over de helft! We zijn er bijna, maar nog lang niet helemaal.

Meer over seizoen 2 van 'Ken je componisten'

In de reeks 'Rachmaninov... Aangenaam!' duik je in zes afleveringen in het leven en de muziek van de Russische componist Sergej Rachmaninov, bekend om zijn tomeloze romantiek en meeslepende melodieën. Denk je Rachmaninov, dan denk je zijn ‘Tweede Pianoconcert’, zijn ‘Vocalise’ en zijn ‘Tweede Symfonie’. Maar wat is er nog meer te ontdekken? Presentator Hans van den Boom - groot liefhebber van de componist - neemt zijn collega Rebecca van der Weijde én de luisteraar mee door alle 45 opusnummers, inclusief een paar van de mooiste klassieke werken ooit geschreven. Maar ook een mislukte symfonie, de Russische revolutie en een terugkerende dodenmars komen voorbij. Na dit seizoen win je geheid elke Rachmaninov-pubquiz die je tegenkomt.

Meer Rachmaninov? Op npoklassiek.nl/rachmaninov vind je een playlist met alle werken die in de afleveringen te horen zijn.