In de schaduw van de opera
NTR

#5 - De mooiste vrouwen komen uit China

  1. Podcastschevron right
  2. In de schaduw v ...chevron right
  3. #5 - De mooiste vrouwen komen uit China

vr 12 februari 2021

Marco Polo liet het ons al weten: Perzische vorsten haalden hun vrouwen van ver. Ze lieten ze helemaal uit China komen. Chinese meisjes werden naar Perzië gebracht om een man te huwen die ze nooit eerder hadden gezien. Niet verwonderlijk dat er in Perzië een sprookje ontstaat over een Chinese prinses die daar helemaal geen behoefte aan heeft: ze laat de prinsen uit verre landen onthoofden als ze niet intelligent genoeg zijn om met haar te trouwen. Prinses Turandot werd ze genoemd.

Carlo Gozzi maakt een toneelstuk over deze Turandot, dat door Friedrich Schiller bewerkt wordt. Zij scheppen een sprookjesachtig Peking met commedia dell'arte-figuren als ministers, waar de schedels van de onthoofde prinsen de stadsmuren sieren. De Tataarse prins Kalaf meldt zich als toekomstige man en treft er oude bekenden wier land door de Chinese keizer veroverd is, onder wie een jonge slavin.

De Italiaanse componisten Ferruccio Busoni en Giacomo Puccini componeren elk een opera over de Chinese prinses, de Tataarse prins en de slavin. Die figuren verschillen in beide opera's nogal van elkaar en in muzikaal opzicht zijn er twee totaal verschillende Pekings. In deze podcast reizen we met Marco Polo mee naar de stad van Turandot....