Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Hollandse Nieuwe!:

Hij is er weer! De Hollandse Nieuwe! Een CD 'Made in Holland'. Met muziek van toen, nu en morgen. De musici, gedreven door de zucht naar avontuur, geven tekst en uitleg in een persoonlijk verhaal, het verhaal achter de noten.

De Hollandse Nieuwe! is een reeks KRO-NCRV podcasts van Lex Bohlmeijer van Passaggio, elke week te beluisteren op NPO Radio 4, als de kroniek van een ontdekkingsreis.

Podcast afleveringen

#3 - The cello in my life

Als kind al was Steuart Pincombe gefascineerd door geluid. Ongewone geluiden, kleine geluidjes. Wat maakt dat geluid? Je vindt die fascinatie terug op zijn nieuwe solo-cd, 'The cello in my life'. Daarop vind je een aantal componisten, Bach, Galli, Feldman, Lachenmann en Xenakis, door wiens klankwereld hij zijn liefde voor het leven kan doorgeven. Want daar gaat het om, niets minder dan dat.

Mooi dat onder die gemeenschappelijke noemer zowel barokmuziek als hedendaagse composities op zijn cd met elkaar verenigd worden. In de oude muziek is de natuur niet zelden een inspiratiebron, in de moderne muziek kun je de geluiden van de natuur vaak letterlijk terugvinden.

Pincombe heeft o.a. de vijfde Cellosonate van Bach opgenomen, maar er is iets bijzonders aan de hand: hij heeft zijn instrument extreem laag gestemd. Op 385 hertz, om precies te zijn. Ooit las hij dat barokmusici zo te werk gingen: ze stemden hun instrumenten zodanig dat ze zich daarbij gelukkig voelden. Hij begon er dus een beetje mee te experimenteren, en kwam uit op deze specifieke stemming omdat hij het gevoel had dat zijn cello daar het mooist ging resoneren, en dus happy was.

Steuart Pincombe woont met zijn vrouw in Missouri, op een kleine boerderij. Hij leefde vier jaar in Nederland. Deze cd is opgenomen in Renswoude en uitgebracht door 7 Mountain Records.

#2 - De hondemepper

Meer dan vijftig jaar geleden richtte pianist en componist Misha Mengelberg een eigen ensemble op: Instant Composers Pool. Vanwege het jubileum is er nu een cd verschenen met werk van Mengelberg door ICP en Nieuw Amsterdams Peil. Hij is er zelf niet meer bij, hij overleed in 2017. Een hommage aan een van de meest recalcitrante figuren uit de Nederlandse muziek.

Guus Janssen, die al een tijdje de positie inneemt van Mengelberg aan de vleugel schetst een portret. Hij maakte zelf kennis met het fenomeen tijdens een concert dat hij als 12-jarige bijwoonde. Hij zag met eigen ogen hoe de pianist onder de vleugel dook en daar een rotje afstak.

#1 - Der habile Violiste

Violiste Antoinette Lohman presenteert muziek van Johann Fischer (1646-1717). Van wie? Ja, precies. Ik denk niet dat veel mensen deze violist en componist zullen kennen. Uit de begintijd van de vioolmuziek toen twee culturen zich steeds meer van elkaar begonnen te onderscheiden. De officiële hofmuziek, waar Fischer zeker deel van uitmaakte. En de wereld van de speelmannen, de boeren die op bruiloften speelden, en een totaal andere cultuur uitstraalden in hun muziek. Op een of andere manier had Fischer daar ook affiniteit mee, want er is een stuk, dat op deze cd zijn wereldpremière beleeft, waarin beide werelden samengebracht worden, of op elkaar botsen, dat kun je ook zeggen. 
En Antoinette Lohmann heeft affiniteit met allebei. Een gesprek over de verschillende speelstijlen, afgewisseld met muziek die verrassende wendingen neemt.

Nieuw: Hollandse Nieuwe! Over de verhalen achter de noten...

De Hollandse Nieuwe! Een CD Made in Holland. Met muziek van toen, nu en morgen. De musici, gedreven door de zucht naar avontuur geven tekst en uitleg in een persoonlijk verhaal, het verhaal achter de noten. Alvast een kleine sneak peek. Elke vrijdag een nieuw verhaal.