Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Ivo van Hove (2 september 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Ivo van Hove (2 september 2023)

za 2 september 2023

Zaterdag 2 september presenteerde toneel- en operaregisseur en scheidend directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) Ivo van Hove Een goedemorgen met...

Gisteren mocht Ivo van Hove zich voor het laatst artistiek directeur noemen van Internationaal Theater Amsterdam, vroeger Toneelgroep Amsterdam. Meer dan 20 jaar vervult hij die rol, en weet het gezelschap tot grote hoogte te stuwen. Klassieke stukken van Shakespeare en de oude Grieken zet hij graag neer in een moderne setting, dynamische decors, projecties, spectaculaire lichteffecten en veel muziek uit de jaren ’60.

Maar de vermaardheid van Van Hove, geboren in het Belgische Heist-op-den-Berg, gaat ver over de landsgrenzen heen. In 2015 regisseert hij in New York de musical Lazarus met David Bowie in de hoofdrol, maar ook in Parijs, Londen, München en Berlijn maakt hij furore. Eerder dit jaar debuteert Van Hove bij de Metropolitan Opera in New York met Don Giovanni, en ook bij de Nationale Opera in Amsterdam is hij een graag geziene regisseur. Woensdag gaat daar zijn regie van Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill in première.