Een goedemorgen met...
AVROTROS

30-09-2017: Een Goedemorgen Met... Paolo Giacometti

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. 30-09-2017: Een Goedemorgen Met... Paolo Giacometti

za 30 september 2017

Rossini heeft ein-de-lijk zijn pianist gevonden, juichden de Italiaanse critici over pianist Paolo Giacometti. Niet voor niets: als eerste pianist ooit nam hij het gehele piano-oeuvre van de componist op, in totaal acht CD?s, die veel internationale lof oogsten. Maar Giacometti - geboren Milanees, maar getogen Nederlander- speelt ook veel buiten de studio:

Zowel als solist als kamermusicus treedt hij wereldwijd op inde grote concertzalen met vooraanstaande dirigenten en orkesten. Niet alleen opde concertvleugel, maar ook op authentieke instrumenten. Zijn schat aan ervaringen inzichten deelt hij met de nieuwe generatie pianisten in Dusseldorf, waarhij als professor is verbonden aan de Robert Schumann Hochschule.

Op een ochtend als deze zit hij meestal in de auto, op weg naar een voetbal of hockeywedstrijd van een van zijn vier kinderen. Dan even geen Radio 4 in de auto, maar hun keuze: Slam FM.

Symfonieën komen vanochtend niet aan bod. Die heeft Giacometti gemakshalve terzijde geschoven: De pianomuziek en kamermuziek en vooruit, een enkele opera drongen al om voorrang.

Maar wel hele bijzondere opnames, van grote pianisten die Giacometti als jong hoopvol pianistje nog zag schitteren.