Een goedemorgen met...
AVROTROS

14-10-2017: Een Goedemorgen Met... Nicolien Mizee

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. 14-10-2017: Een Goedemorgen Met... Nicolien Mizee

za 14 oktober 2017

Aan het woord is Nicolien Mizee. Zij wordt in 1965 geboren in Haarlem, debuteert in 2000 met het boek Voor God en de Sociale Dienst, en haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes werd in 2004 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. ?Voor NRC Handelsblad schreef ze de veelgelezen column ?Schrijfles?, over haar ervaringen als lerares proza schrijven. Die verzamelde columns verschijnen in 2009 onder de titel Schrijfles.

In juli van dit jaar komt haar laatste boek De Kennismaking, Faxen aan Ger uit. Sinds Mizee in 1994 les in scenarioschrijven kreeg van Ger Beukenkamp, stuurt zij hem faxen. Deze brieven, die ze bijna dagelijks aan haar leermeester schrijft, en die Ger Beukenkamp nooit beantwoordde, lezen als een dagboek; over haar haar worsteling met de sociale dienst, geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties. Samen met haar zus Xandra maakt ze eens in de twee jaar een pastiche-opera. Twee jaar geleden ging die over het rampenschip Costa Concordia. Dit jaar nog brengen zij een nieuwe opera met de titel ?De zaak Mata Hari?. Daarin ontmoet Paul Witteman - die als Bach-liefhebber een hekel heeft aan opera - een soort geestverschijning van Mata Hari. De opera is 17 en 18 november in Haarlem, en 27 december in Leeuwarden te zien.

Hoewel haar moeder pianolerares was, is Nicolien Mizee nooit verder gekomen dan een paar blokfluitlessen, maar ze houdt zielsveel van muziek; en ja, Bach èn opera komen vanochtend aan bod.