Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... James Oesi (1 juli 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... James Oesi (1 juli 2023)

za 1 juli 2023

Zaterdag 1 juli presenteerde contrabassist James Oesi Een goedemorgen met...

Contrabassist James Oesi (Londen, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninov, Berio en Beethoven – op veel bekende podia (zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Concertgebouw Brugge, het Utrechtse TivoliVredenburg en de Oosterpoort Groningen) en festivals (zoals Huddersfield Music Festival (UK), het Grachtenfestival in Amsterdam, CrossLinx, November Music, Festival Classique en Wonderfeel). Ook tourde James in Zuid-Afrika en Frankrijk en speelde hij met de Zuid-Afrikaanse legende Abdullah Ibrahim op het North Sea Jazz Festival.

Oesi is een graag geziene gast in programma’s als Podium Klassiek, Op1, Vrije Geluiden en op NPO Klassiek, NPO Radio 1 en Klara. NRC Handelsblad, Trouw en Luister publiceren uitgebreide interviews met Oesi, en Classic FM UK zijn video van Luciano Berio’s Psy. 

Ook is Oesi initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival – het enige festival ter wereld waar de contrabas centraal staat. Daarnaast is James Oesi voor speciale gelegenheden te zien met hedendaagse muziekensembles als Asko|Schönberg, het Ives Ensemble en het prestigieuze Ensemble Modern.

Oesi krijgt tijdens en na zijn studie masterclasses en coachingsessies van onder andere Gary Karr, Anner Bijlsma, Geoffrey Simon (dirigent en producent), Leon Bosch (voormalig solocontrabas van Academy of St Martin in the fields), Klaus Trumpf en Thomas Martin.