Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een Goedemorgen Met... Esther van Fenema, psychiater, violist en columnist, 21 juli 2018

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een Goedemorgen Met... Esther van Fenema, psychiater, violist en columnist, 21 juli 2018

za 21 juli 2018

Esther van Fenema (Haarlem, 1970) haalde zowel haar Masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel (viool) als haar artsenbul. Daarna voltooide ze haar opleiding tot psychiater en werd vervolgens aangesteld als staflid binnen de afdeling psychiatrie van het LUMC.

Daarnaast heeft ze de Muziekpoli opgericht, een polikliniek voor professionele musici met psychiatrische klachten. Onlangs verscheen ook haar boek 'Het ontstemde brein'. Hierin vertelt ze over haar eigen relatie met muziek, legt ze uit wat muziek en optreden met je brein en je lichaam doen, en verklaart ze, met voorbeelden uit haar praktijk, waarom er zoveel musici met psychische klachten zijn. Zo wordt duidelijk waarom musiceren zowel de zwaarste vloek als de zoetste zegen is.

Naast haar werk als psychiater is ze werkzaam als freelance violiste. Ze was medeorganisator van het Depressiegala en bestuurslid van de Mental Health Foundation, een stichting die zich inzet voor meer kennis en minder taboe bij psychiatrische aandoeningen. Ook schrijft ze regelmatig opiniestukken in landelijke dagbladen, is zij als vaste columniste verbonden aan Medisch Contact, de ThePostonline en is vaste interviewster bij opiniesite Café Weltschmerz.