Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Jan-Willem Rozenboom (8 april 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Jan-Willem Rozenboom (8 april 2023)

za 8 april 2023

Zaterdag 8 april presenteerde pianist, componist en producer Jan-Willem Rozenboom Een goedemorgen met...

De Nederlandse pianist Jan-Willem Rozenboom (1974) komt uit een ‘klassiek nest’. Zijn ouders hadden vroeger de hele dag Radio 4 aan staan en als een bepaald programma zijn vader niet aanstond, werd er overgeschakeld naar de WDR. Deze liefde voor muziek vormt de basis van zijn carrière. 

Rozenboom studeerde cum laude af aan het Brabants Conservatorium maar werd pas echt een ‘grote jongen’ tijdens zijn master-studie bij Rian de Waal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Hij heeft me geleerd wat studeren is, hoe je een groot werk gedegen in de grondverf zet en hoe je er volledige controle over krijgt om het vervolgens weer helemaal los te kunnen laten. Ook heb ik van hem geleerd hoe een spanningsboog te creëren, de aandacht van het publiek vast te houden en een juiste cadans te vinden.” 

De cd met de Goldbergvariaties, die Rozenboom in 2015 uitgebracht, werd zeer goed ontvangen. Een seizoen lang toerde hij met dit programma door Nederland. Daarna heeft hij zich anderhalf jaar gewijd aan Schubert, wat uitmondde in het dubbelalbum Jan-Willem Rozenboom plays Schubert. In het voorjaar van 2023 verscheen zijn soloalbum Seven Transcriptions. Rozenboom zelf schreef zelf nagenoeg alle transcripties van de Bach-werken op deze cd. Van een aantal stukken, waaronder de sopraanaria Mache dich, mein Geist, bereit, is hij de eerste ter wereld die een pianobewerking uitbracht. Onder de titel Elke dag een beetje Bach maakte hij meer dan 270 korte Instagram-filmpjes. In mei 2023 maakt hij in de serie Piano Nights zijn debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Behalve klassiek pianist is Jan-Willem Rozenboom ook pianist, componist en producer van Guus Meeuwis. Samen schreven zij vele hits, waaronder Brabant, Toen ik je zag en Tranen gelachen. “Ik begeef me in twee werelden die ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen maar toch veel met elkaar gemeen hebben wat betreft interpretatie, melodie, harmonie en samenspel.”