Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Erik de Zwart (14 januari 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Erik de Zwart (14 januari 2023)

za 14 januari 2023

Zaterdag 14 januari presenteerde radio-DJ, televisiepresentator en ondernemer Erik de Zwart Een goedemorgen met...

Hij is terug op honk: want, weinigen weten ervan, maar de allereerste baan als radiopresentator had Erik de Zwart op de voorloper van NPO Klassiek, Hilversum 4. Bij Radio Veronica presenteerde hij ‘Muziek voor Miljoenen’.

De Zwart, geboren op 16 juni 1957 in Amsterdam, was daarvoor wel al op piratenzenders te horen en op school als dj met eigen drive-in shows. De Zwart krijgt landelijke bekendheid als hij op televisie ‘Nederland Muziekland, ‘Countdown’ en de Top 40 presenteert. Ook op de radio blijft hij, bij afwisselend TROS en Veronica actief als dj.

In 1992 start De Zwart samen met Lex Harding het commerciële Radio 538. De Zwart begint als programmaleider en wordt 3 jaar later directeur. De Zwart, die in het jaar 2000 wordt uitgeroepen tot Radioman van het Jaar, stapt een paar jaar later over naar Talpa, om later toch weer terug te keren naar Veronica. Daar presenteert hij, wederom, de Top 40, evenals de Top 1000 Allertijden van Radio Veronica en de Top 4000 van Radio 10 Gold. In 2009 krijgt De Zwart voor zijn verdiensten de Marconi Oeuvre Award.

Ondertussen is De Zwart, hartgrondig treinliefhebber, ook jarenlang te horen als stem  in de animatieserie 'Thomas de stoomlocomotief'.
Ook bij Radio Veronica komt De Zwart in een leidinggevende functie: als Station Director gooit hij de programmering van de zender compleet om en verhuist hij zelf met zijn programma ‘Top 40 Hitdossier’ naar de ochtend.

Uiteindelijk zwaait de Zwart ook af bij Radio Veronica en gaat hij videoformats ontwikkelen bij de Telegraaf Media Groep (TMG) om vanaf deze maand een nieuwe start te maken als DJ op NPO Radio 5, bij Omroep Max, met wederom zijn ‘Top 40 Hitdossier’.