Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Gerrie van der Klei (12 november 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Gerrie van der Klei (12 november 2022)

za 12 november 2022

Zaterdag 12 november presenteerde jazzzangeres, (musical)actrice en muzikant Gerrie van der Klei Een goedemorgen met...

‘Ik, een diva? Ik voel me gezegend dat ik erbij mag zijn, dat ze me willen hebben,’ aldus Gerrie Van Der Klei, die op haar 77e nog altijd grote rollen in musicals speelt.

Van der Klei wordt in 1945 geboren in Amstelveen in een artistiek gezin: haar moeder is kunstenaar, haar vader speelt piano en laat zich als tandarts van veelal artiesten en kunstenaars vooral in natura betalen met theaterkaartjes, schilderijen en beeldhouwwerken.

Al tijdends de middelbare school in Amsterdam, waarheen het gezin later verhuist, studeert Van der Klei klassiek gitaar. Maar in plaats van een studie aan het conservatorium vormt ze met haar zus Dorine het populaire duo De Sissies, met nostalgisch repetoire uit de jaren twintig en dertig, waarmee ze zeven jaar lang met veel succes door Europa toert. 

Later stapt ze over naar de jazz-muziek en musical. Met haar partner Boy Edgar en zijn Big Band treedt ze op over de hele wereld en Vasn der Klei  speelt hoofdrollen in een eindeloze rij musicals, waaronder: Foxtrot, 42nd Street, My Fair Lady, La Cage aux Folles en Annie. Ook speelt ze grote rollen in toneelstukken en is ze te zien in onder meer de televisieserie Moeder, ik wil bij de Revue. Daarnaast geeft Van der Klei les aan de Kleinkunstacademie en het Rotterdams Conservatorium

‘De ongekroonde koningin van de musical wordt ze genoemd’, maar ze is wel degelijk vaak bekroond met prijzen. Niet alleen won ze meerdere Edisons voor de albums die ze met Boy Edgar maakte, maar ook ontving ze de publieksprijs voor beste solo programma en, twee jaar geleden nog, de John Kraaijkamp Musical Award 2020 voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol van Maria Fjodorovna in de musical Anastasia.

Van der Klei is net klaar met haar musicaltour Diana en Zonen, maar ze is alweer bezig met een volgende - theater - voorstelling.

Vanochtend laat ze haar favoriete klassieke muziek horen én muziek die daaraan raakt, in Een Goedemorgen Met Gerrie van der Klei.