Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Mathilde Wantenaar (29 oktober 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Mathilde Wantenaar (29 oktober 2022)

za 29 oktober 2022

Zaterdag 29 oktober presenteerde componist Mathilde Wantenaar Een goedemorgen met...

"Ik hoef muziek niet nodeloos ingewikkeld te maken, bijvoorbeeld vanuit een soort ego-gevoel om serieus te worden genomen of interessant over te komen - dat heeft niets met muziek te maken" aldus Mathilde Wantenaar, die dit jaar voor het eerst in de Klassieke Top 400 verscheen.

Met een zangdocent als moeder en een accordeonist als vader is Wantenaars leven vanaf haar geboorte - in 1993 in Amsterdam - gevuld met muziek. Op haar negende bedenkt ze al muziekstukken, die haar vader voor haar opschrijft. Wantenaar krijgt verschillende soorten muzieklessen en als, na een project op school met Asko|Schönberg, haar compositie wordt uitgekozen en uitgevoerd in de kleine zaal van Het Concertgebouw, weet Wantenaar dat ze naar het conservatorium wil. Ze studeert compositie bij Willem Jeths en Wim Henderickx en volgt ook vakken in piano, cello en zang.

In 2016, het jaar waarin Wantenaar afstudeert, gaat haar eerste kameropera in première tijdens het Opera Forward Festival 2016 van De Nationale Opera  én wordt ze toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium van Den Haag om klassieke zang te studeren.

Drie jaar lang verdeelt Wantenaar haar tijd tussen haar compositiepraktijk en zangstudie, totdat ze zowel een orkestopdracht voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest als een operaopdracht krijgt voor de Nationale Opera en besluit om zich uitsluitend op compositie te concentreren.

Vele oprachten volgen, waaronder voor Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Blazers Ensemble en het Groot Omroepkoor. En vorige maand ging Wantenaars vioolconcert in premiere bij de NTR Zaterdagmatinee, met het Radio phil en Simone Lamsma. Een deel daaruit en Wantenaars favoriete werken van andere componisten hoor je in Een Goedemorgen Met… Mathilde Wantenaar!