Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Joep Stapel (17 september 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Joep Stapel (17 september 2022)

za 17 september 2022

Zaterdag 17 september presenteerde schrijver Joep Stapel Een goedemorgen met...

‘Muziek is de vluchtigste van alle kunsten en toch beklijft ze het langst’, aldus Joep Stapel

Joep Stapel wordt in 1980 geboren in Nijmegen en groeit op in de kop van Limburg, in een muzikale familie. Aan vaderskant wordt veel gezongen en de Hollestelles - van moederszijde - zijn bekende namen in de Nederlandse muziek, zo is Opa David Hollestelle in de jaren 50 en 60 een veelgevraagd solist bij de Nederlandse Bachvereniging en het Concertgebouworkest.

Stapel zelf speelt gitaar en na de middelbare school reist hij een jaar lang met zijn instrument door Australië. Maar een armblessure zet een streep door zijn conservatoriumplannen. In plaats daarvan gaat Stapel muziekwetenschap en filosofie studeren in Amsterdam en begint hij met schrijven – over muziek, maar ook fictie. Na een periode in Berlijn woont hij met zijn gezin aan de Duitse grens onder de rook van Nijmegen.

Sinds 2011 schrijft Stapel voor NRC over klassieke muziek. In 2019 verschijnt bij Meulenhoff zijn debuutroman Kaf. Daarnaast publiceert hij verhalen, gedichten en essays. Met Jur Koksma vertaalde hij een bloemlezing uit de poëzie van Delmore Schwartz. Deze week brengt Meulenhoff zijn tweede roman uit, De onzichtbare, over een vader, een zoon en het andere verhaal, dat je niet kent, maar dat er altijd is.