Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Roland Kieft (3 september 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Roland Kieft (3 september 2022)

za 3 september 2022

Zaterdag 3 september presenteerde dirigent en scheidend directeur van Stichting Omroep Muziek Roland Kieft Een goedemorgen met...

Afgelopen week nam Roland Kieft afscheid als directeur en bestuurder van de Stichting Omroep Muziek, de koepel waaronder Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en Muziekcentrum van de Omroep vallen. In zijn zes jaar stelde hij onder meer de eerste vrouwelijke chef-dirigent van een Nederlands orkest aan.

Roland Kieft wordt in 1960 geboren in Den Bosch, als kind van twee musici uit Het Brabants Orkest. En wanneer hij naar de lagere school gaat, is hij enigszins verbaasd dat niet alle ouders musicus zijn.

Kieft gaat al op jong cello studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Maar hij switcht naar dirigeren, dat hem uiteindelijk meer trekt. Vraag de nodige gearriveerde musici naar hun jonge jaren, en komt de naam van Roland Kieft naar boven als dirigent die hun inspireerde en bemoedigde toen zij nog in jeugdorkesten zaten.

Kieft begint in Nederland aan het grote werk bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch, het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch. Hij vliegt ook de wereld over, maar na verloop van jaren - als hij alles op een rij zet - ziet hij toch te weinig perspectief in wat hij ervaart als een eenzaam beroep. Kieft wordt programmamaker en eindredacteur bij Radio4, neemt daarna de artistieke leiding van het Residentie Orkest op zich, en stapt tenslotte over naar de Stichting Omroep Muziek.
Vanaf deze maand gaat Kieft als zelfstandig consultant en interim manager culturele instellingen helpen met hun artistieke profiel en het bepalen hoe zij van belang kunnen zijn in de samenleving.