Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Jeroen van Inkel (27 augustus 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Jeroen van Inkel (27 augustus 2022)

za 27 augustus 2022

Zaterdag 27 augustus presenteerde radio-dj en schrijver Jeroen van Inkel Een goedemorgen met...

“Generaties zijn met hem opgegroeid, vele radiomakers zijn door hem beïnvloed. Zijn manier van radio maken is een stijlvorm geworden waar hij in Nederland de eerste mee was. Een icoon van de Nederlandse radio.” aldus het juryrapport van de over Jeroen van Inkel toen hij in 2010 de prestigieuze Marconi Oeuvre Award kreeg.

 Van Inkel wordt in 1961 geboren in Amsterdam als Jeroen Donderwinkel en begint op zijn 18e als DJ bij de illegale piratenzenders Radio Nova en Hofstad Radio en later ook Radio Decibel. 

Eind 1983 stapt hij over naar Veronica, waar hij op -wat dan nog Hilversum 3 heet - waar hij verschillende programma’s presenteert, waaronder Rinkeldekinkel, Curry en Van Inkel en Stenders en Van Inkel.

Zowel technisch als inhoudelijk is Van Inkel een vernieuwer. Hij haalt apparatuur uit Amerika waarmee hij een dieper, intenser geluid introduceert dan op dat gebruikelijk is in Nederland.

Ook zijn gebruik van vormgeving, de manier waarop hij sfeer maakt in zijn shows en het ongewoon hoge tempo zijn nieuw op de Nederlandse radio en vormen een nieuwe standaard voor Nederlandse discjockeys.

Na Hilversum 3 volgen nog heel veel verschillende programma’s, in de vroege ochtend, de middag en de nacht op verschillende stations waaronder Q Music, Radio 538 en NPORadio 5.

Sinds twee jaar is hij te horen op NPORadio2 in het weekend en in de nacht en daarnaast maakt Van Inkel ook podcasts, waaronder de onlangs verschenen Movie Masters, waarin hij dieper ingaat op het werk van 6 grote filmcomponisten.