Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Camiel Jansen (9 juli 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Camiel Jansen (9 juli 2022)

za 9 juli 2022

Zaterdag 9 juli presenteerde componist & winnaar van de Wonderfeel Keep an Eye Productieprijs 2022 Camiel Jansen Een goedemorgen met...

Het zijn drukke maanden voor contrabassist en componist Camiel Jansen. Volgend weekend gaat zijn stuk Het Toeslagenschandaal in première op het festival Wonderfeel. En volgende maand heeft de componist voor het tweede jaar carte blanche als Nieuwe Maker bij het Grachtenfestival.

Camiel Jansen wordt begin maart 1991 geboren in Utrecht. Zijn vader is jurist en zijn moeder beeldend kunstenaar. Hij groeit op in Culemborg. Als kind wil hij concertpianist worden, en duikt hij in de klassieke muziek. Maar als zijn beste vrienden op de middelbare school een band oprichten, verandert dat.‘ Zoals het cliché voorschrijft hadden ze een sukkel op basgitaar nodig. Dat werd ik.’ Jansen wordt meer en meer gegrepen door de jazz. Hij gaat contrabas, jazz en compositie studeren aan het conservatorium Codarts in Rotterdam. Zijn master contrabas haalt hij daarna in Amsterdam.

Als oprichter en artistiek leider van het Ensemble Ikarai kan Jansen zijn liefde voor verschillende muziekgenres uitleven in bijzondere voorstellingen over de mythe van Icarus, bokser Muhammad Ali en de Japanse schrijver Murakami. De laatste jaren komt zijn focus steeds meer te liggen op componeren. Het levert hem dit jaar onder meer de Keep an Eye Prijs op, een geldbedrag om een nieuw stuk te maken. En dat werk, Het Toeslagenschandaal, is volgend weekend dus voor het eerst te horen op het festival Wonderfeel.