Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met...Annelien de Dijn (30 april 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met...Annelien de Dijn (30 april 2022)

za 30 april 2022

Zaterdag 30 april presenteerde auteur en historicus Annelien de Dijn, hoogleraar Moderne Politieke Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht Een goedemorgen met...

De Belgische historicus Annelien de Dijn schreef voor de komende 4&5 mei viering de jaarthematekst Vrijheid in Verbondenheid, waarin ze de dictatuur van het eigenbelang plaatst tegenover de gedeelde vrijheid die we met zijn allen kunnen ervaren binnen de regels van de democratie.   

Annelien de Dijn wordt in 1977 geboren in de Belgische universiteitsstad Leuven. Haar vader is daar hoogleraar filosofie, haar moeder docent Engels. Ze is de oudste van drie kinderen. De Dijns jeugd en eerste studentenjaren spelen zich af in haar geboortestad, In Leuven haalt ze haar bachelor in de geesteswetenschappen, ze gaat naar de universiteit van Columbia in New York voor haar master, en keert terug naar Leuven voor haar proefschrift over Aristocratisch Liberalisme in Frankrijk. 

Dat liberalisme en onze ideeën over vrijheid blijven De Dijn fascineren. Ze publiceert er veel artikelen over. En voor haar meest recente boek Vrijheid: een woelige geschiedenis kreeg ze grote Amerikaanse prijs.  

De Dijn woont en werkt alweer zo’n elf jaar in Nederland. Ze geeft eerst les aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds vier jaar hoogleraar politieke geschiedenis in Utrecht. Daar verdiept ze zich onder meer verder in de verwarring en de woordenstrijd over vrijheid, waaraan onze samenleving ten prooi lijkt gevallen.