Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Theoloog des Vaderlands: Thomas Quartier (16 april 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Theoloog des Vaderlands: Thomas Quartier (16 april 2022)

za 16 april 2022

Zaterdag 16 april presenteerde Theoloog des Vaderlands: Thomas Quartier Een goedemorgen met...

Op de Stille Zaterdag van dit Paasweekend neemt Theoloog des Vaderlands, monnik Thomas Quartier ons twee uur lang mee naar zijn muzikale wereld.   

Quartier wordt in 1972 geboren in het Duitse Kranenburg.  

Zijn vader is timmerman, zijn moeder werkte op kantoor. Als kind raakt hij gefascineerd door de piano, en zijn ouders doen hem op les. Hij groeit uit tot organist in een dorpskerkje in de buurt. Maar meer nog dan het raadsel van de muziek voelt Quartier zich aangetrokken tot het mysterie van het geloof.   

Hij studeert theologie in Nijmegen, waar hij nu - net als in het Belgische Leuven - hoogleraar is. Op zijn vijfendertigste wordt hij Benedictijner monnik. Vandaag de dag leeft Quartier in de abdij Keizersberg in Leuven. Over dat kloosterleven verscheen dit jaar zijn verhalenbundel Blijven.  

Muziek is nog steeds belangrijk voor hem. Hij zingt in de koorbanken van de abdij, maar ook - op cd - in de traditie van de Amerikaanse singer-songwriters. 

In 2021 brengt Quartier Bedezang uit, een boek en cd uit met eigen liederen. 

Hij noemt zichzelf een ‘zoeker’, maar evenzeer politiek betrokken. En als nieuwe Theoloog des Vaderlands wil hij ook de stem van de monnik laten klinken in maatschappelijke kwesties, zoals in het nu zo actuele vluchtelingendebat.